Agro Transfer Seed presenteert de resultaten van een uniek en grensoverschrijdend onderzoeksprogramma voor maisrassen in de Benelux.
Agro Transfer Seed
‘Agro Transfer Seed’ is een organisatie die ruim 20 jaar maisonderzoek in Nederland. Het programma werd eind de jaren 90 opgestart onder drijvende kracht van Dr. Ir. Corné Kocks, lector en onderzoeksleider aan Aeres Hogeschool in Dronten (toentertijd Christelijke Agrarische Hogeschool Dronten). Dat gebeurde toen onder de kortere naam ‘Agro Transfer’.
Later voer het onderzoeksprogramma verder onder de vlag van het Nederlandse DLV, om in 2016 bij Delphy te worden ondergebracht. Sinds twee jaar heeft het rassenonderzoek een nieuwe dimensie gekregen, namelijk die van grensoverschrijdend rassenonderzoek. Grondlegger Corné Kocks was betrokken bij de ontwikkeling van deze nieuwe dimensie. Deze nieuwe impuls aan het rassenonderzoek gaat nu in aangepaste vorm verder onder de naam ‘Agro Transfer Seed’. Onder dat commando is de doorstart gemaakt; aanvankelijk alleen in Nederland, en sinds dit seizoen fors uitgerold over Belgisch grondgebied. De basis voor een solied en grensoverschrijdend proefnetwerk is gelegd.
Rassenonderzoek
Met deze gebiedsuitbreiding legt het vernieuwde onderzoek sterk accent op de verscheidenheid aan maïsteeltgebieden in de Lage Landen. De keuze van 9 proeflocaties geeft geografisch een volledige dekking van de ‘cornbelt’ van de Benelux. 2 rijpheidgroepen laten toe om de grenzen van de mogelijkheden met diverse rijpheid te onderzoeken. Analyse van de resultaten van dit vergelijkend rassenonderzoek toont dat er ruimte is voor gewasoptimalisatie door rassenkeuze.
Eerste korrelmais op proefvelden
Afgelopen jaar is in deze visie het eerste korrelmais rassen proefvelden programma gedraaid. Dit jaar is het programma uitgebreid over de hele klimaatzone Benelux. Alle maiskwekers kunnen aan dit onafhankelijke en objectieve onderzoeksprogramma deelnemen.
Het programma oogst de mais alleen als korrelmais. Die opzet wortelt in de fundamentele kennis dat het bedrijfseconomisch- en het voertechnisch belang van de maïsteelt voor het grootste gedeelte door de korrelopbrengst of zetmeel opbrengst bepaald wordt. De korrelopbrengst en de korrelrijpheid zijn eenvoudiger en exacter te meten en eenduidiger te vergelijken dan resultaten uit silomaisproeven. Omdat het proefresultaat niet door het oogstmoment van de silomais vertekend is. De betrouwbaarheid van de resultaten is hierdoor veel groter dan de resultaten bij de oogst als silomais.
Ook voor de korrelmaisteelt legt dit onderzoek onontgonnen mogelijkheden bloot om via rassenkeuze aan gewasoptimalisatie te doen.
Cornbelt Benelux
Het programma gaat over de hele Cornbelt van de Benelux. De cijfers worden daarom gedeeld met de telers. Zo kent men ook de lokale waardes en weet men waar gemiddeldes vandaan komen. Landsgrenzen zijn ook niet bepalend voor de waarde van de resultaten, wel de klimatologische zone en de grondsoort en de vochtvoorziening.
Staphyt
De organisatie die daarvoor garant staat is Staphyt. Een gerenommeerde proefveldwerkings organisatie met activiteiten over heel Europa. Staphyt staat garant voor de kwaliteit, de neutraliteit en het snel en nauwkeurig processen van de data en een tijdige presentatie van waardevolle cijfers.
Bron: AgroTransferSeed