De Triotrac M is een compacte zelfrijdende voermengwagen met één verticale vijzel. Het voer wordt door middel van een snijd- laadsysteem in de invoerrotor geladen en gelijktijdig in de mengkuip getransporteerd. De compacte zelfrijder is extreem wendbaar en daardoor ook geschikt voor lage stallen met krappe erfomstandigheden. Met een kleine draaicirkel en de vierwielbesturing is de Triotrac M bijzonder gemakkelijk manoeuvreerbaar tussen stallen en in sleufsilo’s. De Triotrac M is beschikbaar met een inhoud van 14 m3.
Vier-in-één-machine
Het grote voordeel van een zelfrijdende voermengwagen is dat het eigenlijk een vier-in-één-machine is. Bij een getrokken voermengwagen heb je een trekker, shovel, verreiker of voorlader en een uitkuilsysteem nodig. Dat is met een Triotrac zelfrijder niet het geval. Je heb één machine die alles kan en altijd klaarstaat om te voeren.
Comfortabel voeren op verschillende locaties
De Triotrac voldoet aan de eisen voor wegverkeer. Dat maakt het mogelijk om op verschillende locaties te voeren. De hydrostatische rijaandrijving in combinatie met de powershift zorgt voor veel comfortabele kilometers op de weg. De ECOdrive reduceert het motortoerental zodat met weinig brandstof toch 40 km/u gereden kan worden. Verder is de machine rondom geveerd en is er cruise control, een achteruitrijcamera, airconditioning, verwarmde, elektrisch verstelbare spiegels en een radio aanwezig. De Triotrac is dus uitermate goed geschikt voor veehouders die van comfort houden en in korte tijd willen voeren.
Beperk broei in de kuil
Waar men eerst veel tijd en aandacht besteedt aan het goed inkuilen, is er tijdens het uitkuilen vaak minder oog voor kwaliteitsbehoud. Dat kost veehouders veel geld, terwijl het eenvoudig te voorkomen is met de juiste uitkuiltechniek. Het unieke snijdsysteem van de Triotrac zelfrijdende voermengwagens beperkt opwarming van de kuil aanzienlijk.
Verschillende onderzoeken wijzen uit dat er per jaar duizenden kilo’s voer verloren gaan door verkeerde in- en uitkuiltechnieken. Broei is daarbij een belangrijke oorzaak. Broei kost zo’n vijf tot tien procent van de voedingswaarde en veroorzaakt een lagere drogestofopname. Bij een kuil met vijf procent broei is het verlies 650 VEM per koe per dag. Dat tekort wordt doorgaans aangevuld met krachtvoer, een behoorlijke kostenpost die kan oplopen tot €67,- per dag op een bedrijf met honderd koeien. Dat is €6000,- per drie maanden! Het praktijkonderzoek van Hendrik Donk naar de kuilkwaliteit op veertig melkveebedrijven wijst uit dat maar liefst 46% van de maïskuilen en 58% van de graskuilen beginnende – tot ernstige broei vertonen. Er wordt vaak al geïnvesteerd in broeiremmers, maar er wordt niet of nauwelijks gekeken naar de manier van uitkuilen. Terwijl het verstandig is om die eens kritisch onder de loep te nemen.
Compact en wendbaar
De Triotrac M is een compacte zelfrijdende voermengwagen met één verticale vijzel. Het voer wordt door middel van een snijd- laadsysteem in de invoerrotor geladen en gelijktijdig in de mengkuip getransporteerd. De compacte zelfrijder is extreem wendbaar en daardoor ook geschikt voor lage stallen met krappe erfomstandigheden. Met een kleine draaicirkel en de vierwielbesturing is de Triotrac M bijzonder gemakkelijk manoeuvreerbaar tussen stallen en in sleufsilo’s. De Triotrac M is beschikbaar met een inhoud van 14m3.
Altijd de juiste hoeveelheid voer
De laadarm schuift het voer via de schepplaat in de rotorkuip. Op dat moment weegt het ingebouwde weegsysteem hoeveel voer er in de rotorkuip ligt en is dus direct bekend hoeveel geladen wordt. De rotor transporteert het voer in de mengkuip waarna de mengvijzel het voer in dezelfde bewegingsrichting meeneemt. Alle voersoorten worden snel en met beleid verwerkt zodat de structuur behouden blijft. Eenmaal in de mengkuip wordt het voer, zo nodig, korter gesneden door de Trioform vijzelmessen en tot een homogeen rantsoen gemengd.
Snel en gelijkmatig uitdoseren
De Triotrac M kan worden uitgevoerd met een dwarsafvoerband aan de achterzijde (AL) of doseerschuiven aan beide zijkanten (ZK). Optioneel is er een dwarsafvoerketting en een opvoerketting beschikbaar voor de AL machine. De doseerschuiven zijn voorzien van afgeronde hoeken en zijn extra breed zodat het voer vlot doorstroomt en gelijkmatig wordt verdeeld. De afgeronde doseeropening zorgt dat de doseerschuiven perfect sluiten.
Comfort
De ruime cabine is, in hoogte verstelbaar zodat het zicht altijd optimaal is. De bediening gebeurt met de joystick in de armleuning. Alle instellingen voor het laden mengen en uitdoseren kunnen met de joystick aangepast worden. Bij de Triotrac M is de dieselmotor aan de achterzijde van de machine geplaatst zodat deze goed bereikbaar is voor bijvoorbeeld onderhoud. Een bijkomend voordeel is dat het geluid van de motor nauwelijks hoorbaar is in de cabine.
Magneet voorkomt gezondheidsproblemen
Naar schatting raken er alleen al in Nederland jaarlijks zo’n 12.000 koeien gewond door het eten van zwerfafval dat in hun voer terecht is gekomen. Nog eens vierduizend koeien overlijden als gevolg van scherp-in. De Universiteit Wageningen deed onderzoek naar de effecten van zwerfafval en kwam tot de conclusie dat scherp-in melkveehouders miljoenen euro’s per jaar kost door ziektebehandelingen, sterfte en een lagere melkproductie. Toch is er een relatief eenvoudige en goedkope oplossing; magneten in de voermengwagen.
Bron: Trioliet