De voermaatregel van het Ministerie van LNV waarin het ruw-eiwitgehalte van mengvoeders en droge voedermiddelen ook voor vervoedering aan melkvee wordt beperkt, is, ondanks breed protest, nog niet van tafel. Ook mag dit niet ten kosten gaan van de diergezondheid en welzijn.
Nevedi heeft vanaf het begin het Landbouwcollectief en daarna de andere groepen die namens de melkveehouders met de overheid overlegden, ondersteund met haar kennis van mengvoeder, stikstofexcretie en melkveevoeding. Ook in de toekomst zal Nevedi partijen in de keten waar mogelijk blijven ondersteunen met haar kennis.
Voermaatregel
Sinds de voermaatregel op tafel ligt heeft Nevedi in niet mis te verstane bewoordingen haar bezwaren naar voren gebracht, zowel publiekelijk, in brieven aan de 2de kamer, als in gesprekken met het Ministerie. Nevedi onderschrijft de bezwaren van de melkveehouders tegen de voermaatregel en ondersteunt de melkveehouders in hun streven deze van tafel te krijgen. Realistisch genoeg om zich voor te bereiden op een situatie waarin de voermaatregel doorgang zal vinden.
Diergezondheid en het dierwelzijn
Op dat moment zullen voeradviseurs ook uitdrukkelijk worden geïnstrueerd dat rantsoenen de diergezondheid en het dierwelzijn niet mogen schaden en dat in de periode van 1 september t/m 31 december 2020. Daarbij moet er ook geoptimaliseerd worden met inachtneming van geldende wet- en regelgeving.
Nederlandse veehouders
Ook de Nederlandse veehouders worden geacht zich aan de wet te houden. In de Wet Dieren staat daarover onder andere:
“Artikel 1.3. Intrinsieke waarde: Lid 2: (…) Bij het stellen van regels bij of krachtens deze wet, en het nemen van op die regels gebaseerde besluiten, wordt ten volle rekening gehouden met de gevolgen die deze regels of besluiten hebben voor deze intrinsieke waarde van het dier, onverminderd andere gerechtvaardigde belangen. Daarbij wordt er in elk geval in voorzien dat de inbreuk op de integriteit of het welzijn van dieren, verder dan redelijkerwijs noodzakelijk, wordt voorkomen en dat de zorg die de dieren redelijkerwijs behoeven is verzekerd. Lid 3: Voor de toepassing van het tweede lid wordt ook tot de zorg die dieren redelijkerwijs behoeven in elk geval gerekend dat dieren zijn gevrijwaard van: a. dorst, honger en onjuiste voeding; b. fysiek en fysiologisch ongerief; c. pijn, verwonding en ook ziektes; d. angst en chronische stress; e. beperking van hun natuurlijk gedrag; voor zover zulks redelijkerwijs kan ook worden verlangd”
Duurzame melkveehouderij
Daarbij zullen Nevedi leden het voer leveren dat veehouders bestellen om de diergezondheid, dierwelzijn van hun vee te waarborgen. Ook na 1 september blijft Nevedi zich breed inzetten voor bijvoorbeeld duurzame diervoeders voor een duurzame melkveehouderij, die recht doet aan diergezondheid, dierwelzijn en milieu.
Bron: Nevedi