Topartikelen over melkproductie
Hoe werkt de melkproductie?
In 2021 werd er zo’n 13,8 miljard kilo melk geproduceerd in Nederland door 1,6 miljoen koeien op 15.000 melkveebedrijven, volgens het rapport Zuivel in Cijfers van ZuivelNL. Bij gezonde melkkoeien gaat de dagelijkse melkgift na de biestperiode snel omhoog. Ze bereikt haar piek rond 40 dagen na afkalven. Deze piekproductie blijft circa 100 dagen. Daarna daalt de melkproductie. Vaarzen bereiken vaak iets later de piek en houden deze ook langer vol.
Melkproductie in Nederland
De melkproductie in Nederland bedraagt jaarlijks bijna 14,0 miljard kilo. Hiervan wordt 57% verwerkt tot kaas, 13% tot melkpoeder, 7% tot consumptiemelk en -producte, 3% tot boter en boterolie. De overige 20% wordt verwerkt naar onder andere melkpoeder, gefermenteerde producten (zoals yoghurt), wei of room.
Op melkveebedrijven in de Zandregio is de melkproductie in de periode 2001-2018 met 35% gestegen tot 18.870 kg per ha voedergewas. Dat is een gemiddelde stijging van 1,8% per jaar vooral dankzij de groeispurt sinds 2005. Daarentegen is in de Veenregio de meetmelkproductie het laagst met gemiddeld ruim 3.500 kg per ha voedergewas lager dan in de Zandregio, aldus Agrimatie.