Bent u een agrarische ondernemer? Dan heeft u tot en met 15 mei de tijd om de Gecombineerde Opgave in te dienen bij de RVO. Dit jaar is er een aantal wijzigingen doorgevoerd waar men rekening mee moet houden. Hier wordt duidelijk wat de belangrijkste veranderingen zijn voor de landbouwtelling.
Verbonden bedrijf
In de huidige landbouwtelling wordt niet meer gevraagd of het landbouwbedrijf verbonden is met een andere rechtspersoon. Hieronder vallen rechtspersonen als een BV, NV, coöperatie, vereniging of stichting.
Opgave aantal dieren
Worden er op het bedrijf (landbouw) huisdieren gehouden? Let dan op de volgende wijzigingen:
- Het gemiddelde aantal schapen en geiten wordt vooraf ingevuld, net zoals bij rundvee. Op basis van de I&R-gegevens is per UBN het productiedoel bepaald. Klopt het productiedoel niet, dan kan men dit wijzigen.
- Een UBN voor schapen is ingedeeld bij een productiedoel, zoals melk of vlees. Worden er schapen gehouden voor melk én vlees of voor wol, wijzig het productiedoel dan in gemengd/overig.
- Een UBN voor geiten is ingedeeld bij een productiedoel, zoals melk, opfok, vlees of gemengd/overig. Is het productiedoel gemengd/overig, dan moet het aantal dieren per 1 april worden verdeeld over diercategorieën.
- Het is niet meer nodig om het aantal kippen, eenden en kalkoenen op te geven. Deze aantallen haalt het RVO uit het I&R-systeem. Bij het opgeven van huisvesting voor deze dieren wordt het gemiddeld aantal dieren weergegeven. Wel moet men hierbij aangeven hoe dit gemiddelde aantal is verdeeld over de staltypen. De staltypen die men vorig jaar heeft opgegeven, zijn al ingevuld. Controleer ten alle tijde goed of deze gegevens kloppen
Opslag dierlijke mest
Als er van augustus 2017 t/m februari 2018 een opslag voor dierlijke mest aanwezig is geweest, moet dit worden opgegeven.
Bron: Countus