Een willekeurige vraag die speelt bij menig melkveehouder: "In de winter grazen er schapen op mijn land. Hebben mijn koeien en kalveren het daarop volgende weideseizoen daardoor een grotere kans op een parasitaire infectie?"
Deze vraag is relevant en van alle tijden. Daarom geeft een dierenarts van de GD hier nu antwoord op.
Maagdarmwormen
Bij rundvee is Ostertagia ostertagi de belangrijkste maagdarmworm. Dit is echter een andere worm dan de belangrijkste maagdarmwormen bij schapen. Dit is namelijk de Haemonchus contortus, oftewel de rode lebmaagworm. Als er in de winter schapen op het land lopen, grazen deze als een soort 'stofzuiger' de infecieuze larven van Ostertagia ostertagi van het land af. Op deze manier zorgen schapen in de meeste gevallen voor een lagere infectiedruk met maagdarmwormen voor het rundvee. Runderen kunnen in zeldzame gevallen klinische verschijnselen vertonen van wormen die van schapen afkomstig zijn. Daarnaast kan door Haemonchus contortus een enkele keer een vorm van diarree optreden.
Longwormen
Runderen hebben andere longwormen dan schapen. Echter, men moet er wel rekening mee houden dat tussen beide soorten longwormen wel kruisbesmetting en kruisbescherming kan voorkomen.
Leverbot
In geval van leverbot ligt de situatie beduidend anders. Zowel runderen als schapen zijn gevoelig voor een besmetting met leverbot. Als er met leverbot besmette schapen op rundveeweides geweid wordt, zal dit gaan leiden tot een (verhoging van de) besmetting van de weide met leverboteieren. Om de cyclus van leverbot rond te krijgen is er de zogenaamde leverbotslak nodig. Als deze slak ook aanwezig is, zijn in het daaropvolgende weideseizoen besmettingen met leverbot bij de runderen te verwachten. In dit geval wordt het daarom afgeraden om in de zogenaamde 'leverbotgebieden' in de wintermaande schapen op de runderweides te laten grazen. Voor de andere gebieden in Nederland geldt dat deze keuze voornamelijk erg afhankelijk is van de specifieke bedrijfssituatie."
Bron: GD