Nederland en onze buurlanden zijn sinds februari 2012 weer vrij van blauwtong (BT, alle serotypen). Helaas dook de infectie in 2015 weer op in Frankrijk (BTV-8) en heeft zich sindsdien verspreid naar Zwitserland (2017) en de meest zuidwestelijke deelstaat van Duitsland Baden-Württemberg (december 2018).
Op 11 januari 2019 werd de infectie ook aangetoond op bedrijven in de Duitse deelstaten Rheinland-Pfalz en Saarland (grenzend aan Luxemburg en België), zodat nu ook in een deel van de deelstaat Nordrhein-Westfalen (grenzend aan onze provincies Limburg, Gelderland en Overijssel) vervoersbeperkingen gelden.
GD heeft in december 2018 voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onderzocht of er in Nederland blauwtonginfecties optraden. Voor de monitoring op blauwtong is Nederland ingedeeld in twintig compartimenten. Samen met lokale dierenartsenpraktijken is op minimaal veertien bedrijven in elk compartiment gecontroleerd of er dieren met afweerstoffen tegen deze ziekte waren. Omdat geen dieren met afweerstoffen werden aangetoond, behoudt Nederland haar blauwtong-vrijstatus.
Knutten
Blauwtongvirus wordt niet direct van dier op dier overgebracht, maar via kleine stekende muggen (knutten). De BTV-8 infecties zorgde van 2006 – 2008 voor schade door verlaagde melkproductie en vruchtbaarheid, kalveren en lammeren met aangeboren hersenafwijkingen en bij schapen door verhoogde sterfte.
De BTV-situatie in Duitsland zorgt op dit moment niet voor vervoersbeperkingen in Nederland of bij export.
Voor veehouders die hun vee willen beschermen tegen BTV-8 infecties is het toegestaan om met in Nederland geregistreerde vaccins tegen dit serotype te vaccineren (niet tegen andere serotypen).
Figuur 1: Uitbraken van blauwtong in NW-Europa. (bron: OIE.int)
Bron: GD Diergezondheid, 18-01-2019