Steeds vaker hoor je het. Mensen die zeggen dat melk ongezond zou zijn. Door deze gedachte is er een afname in de vraag naar melk in binnen- en buitenland. Maar is melk wel zo ongezond/gezond als sommigen beweren?
De zuivelmarkt is heel erg gedaald in 2018. Nederlandse supermarkten hebben in 2018 maarliefst 25 miljoen liter melk minder verkocht in vergelijking met het jaar 2017. Nederlanders worden steeds vaker geconfronteerd met geluiden dat melk ongezond is.
De daling van de zuivelmarkt is niet geheel nieuw voor de Nederlandse supermarkten. Het daalt al vanaf 2012. Waar de Nederlanders in 2012 nog 1130 miljoen liter melk consumeerden, is dat in 2018 gedaald naar 975 miljoen liter. Volgens onderzoeksbureau IRI is dit een daling van 14%. Dit resultaat is van toepassing in bijna alle Westerse landen.
Hoogleraar Zuivelkunde hekelt aan deze ontwikkeling
De consumptie van frisdranken heeft in diezelfde periode een enorme vlucht genomen. Daardoor is een significante bron van voedingsstoffen vervangen door een nutriëntenarm product. Prof. Toon van Hooijdonk hekelt deze ontwikkeling in zijn afscheidsrede als buitengewoon hoogleraar Zuivelkunde aan Wageningen University & Research die hij op 20 oktober hield.
Imago verslechterd
Het geluid dat melk slecht voor je gezondheid is, is al een tijdje aan bod. Dit werd echter versterkt toen de Canadees Alissa Hamilton zich tegen de melkcomsumptie begon te verzetten. In het boek 'Got Milked' (Nederlandse vertaling; Melk, de witte sloper) beweert Hamilton dat door het eten van zuivel de kans op Kanker, eczeem en acne verhoogt wordt, meldt RTL Nieuws.
Is melk echt zo slecht?
Melk, kaas en yoghurt bevatten veel positieve voedingsstoffen. Zo kan je met je dagelijkse schaaltje yoghurt de kans op darmkanker verkleinen en je glas melk in de pauze is een bron van vitamines B2, en B12. Zuivel is een bron calcium en vitamine D, dit versterkt je botten, hiermee verklein je de kans op een botbreuk als je weer een keer met je fiets gevallen bent. In volle melk producten zitten wel veel verzadigde vetten. Dit kan de kans op hart- en vaatziekten vergroten. De Zuivelmarkt heeft hier echter al een oplossing voor. Namelijk magere en halfvolle zuivelproducten, met deze producten wordt het percentage verzadigde vetten sterk omlaag gehaald, hierdoor verkleint de risico's op een plotseling hart aanval ook aanzienlijk, volgens voedingscentrum.nl.
De onderzoeken naar het verband tussen kanker en melkproducten zijn behoorlijk tegenstrijdig. Zo geeft ook het Wereld Kanker Onderzoek Fonds aan op haar website.
"Het negatieve imago van zuivel is echt wel van invloed", Ellen Kampman van Wageningen Universiteit.
Volgens hoogleraar Ellen Kampman hebben vooral de erg negatieve berichten over zuivel invloed op de Europese melkconsumptie. De Nederlander wordt gewoon bang gemaakt.
Geen Wetenschappelijke onderbouwing
De Hoogleraar vindt het maar een 'enge ontwikkeling'. Als mensen die geen verstand van zaken hebben, voedingsadviezen gaan geven komt het niet goed. Zuivel staat immers in de Nederlandse schijf van 5 en dus op het lijstje van gezonde voedingsmiddelen, volgens RTL Nieuws.
Hoogopgeleide vrouwen
Hoogopgeleide vrouwen drinken over het algemeen minder melk dan mannen, dit blijkt uit het onderzoek van RIVM. De consumptie onder hoogopgeleide vrouwen is tussen 2013 en 2016 met maar liefst met 21 procent gedaald. In 2016 consumeerde de Nederlandse vrouw tussen 19 en 79 jaar nog maar 181 gram melk per dag, dat is nog niet eens een heel glas melk per dag.
Niet verstandig
"Ik denk niet dat het verstandig is om minder of geen melk te drinken. Tenzij je het tekort aanvult met andere zuivelproducten als yoghurt." ,aldus Hoogleraar Kampman.
FrieslandCampina wijt het echter aan de Nederlandse supermarkt en aan een multiculturele samenleving. "In sommige culturen is melk drinken nou eenmaal minder gebruikelijk" ,meldt de woordvoerder van Friesland Campina.
Bron: RTL Nieuws, RIVM, Voedingscentrum, 29-01-2019