De Nederlandse melkaanvoer is sinds februari 2018 terug gelopen. Deze daling kwam in een versnelling vanaf augustus 2018. Dit was o.a. het gevolg van extra afvoer van vee naar de slacht om te voldoen aan het fosfaatrechtenstelsel. In december daalde de melkaanvoer significant (ruim 6%).
Uiteindelijk kwam het volume in het gehele kalenderjaar 2018 2,9% (-418 miljoen kg) lager uit dan in 2017. In de gehele EU is sinds augustus sprake van een stagnatie van de melkaanvoer, wat het gevolg lijkt te zijn van de hevige droogteperiode in de zomer. In november daalde het volume met bijna 1%, in de twee maanden daarvoor was al sprake van een lichte afname. In die maand nam naast in Nederland vooral de melkaanvoer in Duitsland, Frankrijk en Italië af.
Sterke groei
Opvallend is de sterke groei in Ierland sinds augustus, na een periode van krimp. In oktober en november nam het volume daar zelfs met 20% toe. Ook de melkproductie in belangrijke zuivellanden buiten de EU stagneerde in november. Alleen Nieuw-Zeeland (+1,0%) en de VS (+0,6%) noteerden nog een toename. In de VS ligt de groei wel al geruime tijd onder het langjarige groeigemiddelde (1,6%). Argentinië, Uruguay en Australië zagen het volume in november teruglopen.
Australië noteerde voor de zesde maand op rij een afname. Nieuw-Zeeland weet het groeitempo vast te houden en realiseerde ook in december een toename in de melkaanvoer.
Eind aan langdurige daling
In december vorige jaar kwam er een einde aan de daling van de boterprijzen. In januari leefde de botermarkt weer op en werden er hogere prijzen genoteerd. Dit was vooral het gevolg van de toename in de koopinteresse, met name voor het tweede kwartaal. De notering van mager melkpoeder blijft dankzij een goede vraag toenemen. Deze ligt nu met € 191,00 ruim boven het interventieprijsniveau.
In korte tijd is de interventievoorraad bijna volledig opgekocht, maar dit heeft geen gevolgen gehad voor de prijsvorming. Door de stijgende prijzen op de markt voor room/melkvet en de markt voor mager melkpoeder, stijgen de prijzen van volle melkpoeder mee. De vraag naar Europees vol melkpoeder is echter beperkt, aangezien het prijsverschil met de wereldmarkt te groot is.
(Bron: ZuivelNL)
Bron: ZuivelNL, 01-2019