Pensverzuring en het belang van een gezonde pens
Pensverzuring is een veel voorkomend voeding gerelateerd probleem bij melkvee. Circa 25% van de veestapel komt tijdens de lactatie in aanraking met pensverzuring. Pensverzuring, ofwel een verlaging van de zuurtegraad in de pens (pH < 5.8), wordt veelal veroorzaakt door te weinig structuur in het rantsoen of teveel krachtvoer in verhouding tot de rest van het rantsoen.
Directe kosten door melkderving en behandeling komen daarmee alleen al op ruim € 200,- per koe per jaar. Indirecte kosten zijn nog vele malen groter, mede door een hoger vervangingspercentage en een lagere levensproductie.
Pensverzuring zorgt er voor dat de pens, die het belangrijkste orgaan is voor de energie en eiwitvoorziening, niet meer optimaal functioneert. Daardoor wordt er een tekort aan eiwit geproduceerd. Daarnaast heeft een slecht functionerende pens tot gevolg dat de energievoorziening niet meer optimaal is. Kortom een gezonde pens is onmisbaar voor een goede productie.
Diamond V voor een stabiele pensflora
Het verstrekken van de gefermenteerde gistcultuur Diamond V versterkt de pensfermentatie en stabiliseert de pensflora, waardoor de pH stabiel blijft en het risico op pensverzuring afneemt. Onderzoek toont aan dat het gebruik van Diamond V leidt tot een productieverhoging en een verbetering van de (ruw)voerefficiëntie.
Wilt u weten hoeveel u kunt besparen door pensverzuring te voorkomen?
Kijk dan snel op www.gezondepens.nl en vul de kostenbesparingscalculator in!
Meer informatie
Speerstra Feed Ingredients bv
Straatweg 11
8534 WB Eesterga
T.: +31 (0)514 569001
E.: mail@speerstra.com
W.: www.speerstra.com / www.gezondepens.nl