Samen met ontwerper Sietske Klooster opent Food Cabinet van 1 tot 30 april 2015 de pop-up MelkSalon in de Oude Spiegelstraat 6 in Amsterdam. Dit tijdelijke proef- en ontwerplokaal brengt consumenten, melkveehouders, zuivelverwerkers, ontwerpers en wetenschappers samen om de waarde van melk te herontdekken.
De Melksalon wil dit realiseren door het organiseren van onder andere ontwerpsessies, lezingen, filmavonden en stadswandelingen. Ook verzorgen chefs een serie bijzondere diners. De MelkSalon is tegelijkertijd een winkel en een melkbar waar je binnen kunt lopen om bijzondere melken te proeven.
Op 1 april vervalt het Europese melkquotum, waarmee de beperkingen op de hoeveelheid melk die melkveehouders mogen produceren worden opgeheven. Het is het ‘oud & nieuw’ voor veel melkveehouders. De pop-up MelkSalon wil zorgen voor een dialoog tussen verschillende belanghebbenden om op een veelal belevende en co-creatieve manier op zoek te gaan naar de herwaardering van melk, passend bij deze tijd.
Rond 1900 kende het straatbeeld van Amsterdam vele Melksalons, waar stadsbewoners een glas melk nuttigden van boeren uit de buurt. Melk kopen we tegenwoordig in de supermarkt, maar nog steeds speelt melk een belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis, (eet)cultuur, economie, innovatiegeest en het landschap. Toch weten velen maar weinig van deze rijke invloed van melk, aldus het Food Cabinet. Melk in de supermarkt is veelal een anoniem bulkproduct geworden. Tegelijkertijd is er een sterke maatschappelijke discussie gaande over de consumptie van melk, de invloed op milieu en landschap, en de prijs die men ervoor betaalt. Met de pop-up Melksalon wil het Food Cabinet melk uit de anonimiteit halen en de dialoog aangaan over de betekenis van het product voor onze cultuur en maatschappij.
Gedurende de hele maand april kan de MelkSalon bezocht worden en kunnen bezoekers deelnemen aan allerlei activiteiten. Om een divers inhoudelijk aanbod te garanderen wordt er samengewerkt met een groot netwerk van melkveehouders, verwerkers en makers. Chef Gilbert Kolff zal in samenwerking met onze eigen Samuel Levie zorgen voor een bijzondere culinaire invulling, waarbij melk op verrassende manieren wordt verwerkt. Voor professionals wordt een serie ontwerpsessies georganiseerd waarmee nieuwe ideeën in beweging zullen worden gezet.
Meer informatie
Food Cabinet
Oude Spiegelstraat 6 Amsterdam
E.: info@foodcabinet.org
T.: 020-2233161
W.: www.demelksalon.nl