Dit jaar is de Gecombineerde opgave, de zogenaamde meitelling uitgebreider en anders van opzet.
De NMV heeft, net als de NVV, ernstige bedenkingen over de verplichte stalregistratie die dit jaar opgenomen is in de Gecombineerde opgave. De NMV vindt het een onnodige lastenverzwaring en wil weten wat er met die gegevens gebeurt, de openbaarheid ervan, de privacy van onze leden en de consequenties van de verplichte stalregistratie.
Tijdens het Algemeen Overleg met de Tweede Kamer op 1 april jl. gaf staatssecretaris Dijksma aan, dat ze nog in overleg ging met de landbouwsector over de verplichte stalregistratie. De NMV zoekt zelf contact met de staatssecretaris voor een gesprek en zullen u als lid hierover nader informeren.
Om de Gecombineerde opgave in te vullen, heeft u verschillende gegevens nodig, het is handig om eerst alle gegevens te verzamelen voordat u gaat invullen. Begin op tijd en gebruik de handige checklist. De opgave kunt u invullen, aanpassen en desgewenst meerdere malen verzenden/indienen. Neem de gegevens van vorig jaar niet zonder controle over en pas die eventueel aan.
De veranderingen van het GLB:
Inloggen met eHerkenning
Sinds januari logt u als agrarisch ondernemer alleen nog in via eHerkenning via www.mijnrvo.nl. Hierbij heeft u nog steeds de bij u bekende tan codes nodig die RVO via een brief verstrekt heeft; u kunt voortaan de automatische bevoorrading aan maximaal één 06 nummer automatisch koppelen in www.mijnrvo.nl.
Nieuwe perceelregistratie
U registreert uw grond vanaf dit jaar in de nieuwe applicatie ‘Mijn percelen’ op www.mijnrvo.nl. Het gaat o.a. om de oppervlakte, het gewas en de ligging. Doe dit vóór u aan de Gecombineerde opgave begint, anders kost het u extra veel tijd.
Van toeslagrechten naar betalingsrechten!
Met het nieuwe GLB start in 2015 de overgangsperiode van toeslag- naar betalingsrechten. RVO adviseert www.glbcheck.nl uit te voeren zodat u inzicht krijgt in uw betalingsrechten en of u voldoet aan de vergroeningseisen. U kunt een vergroeningsbetaling krijgen als u voldoet aan de eisen rondom gewasdiversificatie, ecologisch aandachtsgebied en blijvend grasland. Bij de uitnodigingsbrief van RVO is handig stroomschema over dit onderwerp bijgesloten. U kunt uw bouwplan nu nog wijzigen in “Mijn percelen”.
Bij de stalregistratie maakt de NMV u erop attent om die nauwkeurig in te vullen aan de hand van uw milieu- omgevings- of natuurbeschermingsvergunning. Daarbij zijn als hoofdregel de dieren en huisvesting van nog steeds geldende milieuvergunning van voor 7 december 2004 belangrijk voor bedrijven die nog geen natuurbeschermingsvergunning hebben. Dat zijn namelijk belangrijke criteria waarbij uw bedrijf een natuurbeschermingsvergunning zou kunnen krijgen.
De eerste ervaring leert dat het invullen/aanpassen van de percelen, de beweidingsgegevens, mest, fosfaat, brede weersverzekering, agrarisch natuurbeheer en dergelijke een tijdrovende klus kan zijn en dat de RVO systemen niet altijd vlekkeloos werken. Als u de opgave tijdig, dat wil zeggen tot en met 15 mei 2015 indient, kunt u meedoen met fosfaatdifferentiatie en BEX en voorkomt u een korting op de betaalrechten.
Mocht blijken dat u als gevolg van problemen met de RVO systemen de Gecombineerde opgave niet kunt indienen, dan adviseert de NMV hiervan printscreens te bewaren. Dit bewijs kunnen wij en u in een latere fase gebruiken om bezwaar te maken tegen de negatieve gevolgen van een te late aangifte.
Voor meer informatie over natuurbeschermingswet-vergunningen verwijst de NMV u naar het aparte ledenbericht die u zo spoedig mogelijk wordt gestuurd.
Afbeelding: Bert Knot
Meer informatie:
W.: www.nmv.nu
E.: info@nmv.nu