De Gelderlander kwam 18 januari met een opmerkelijk artikel genaamd: Miljoenen aan rechten weggegeven voor ‘illegale’ koeien: ‘Overheid levert een wanprestatie’. Volgens dit artikel heeft de overheid miljoenen euro's aan fosfaatrechten toegekend aan melkveehouders die deze dieren helemaal niet mochten houden.
Fosfaatrechten onterecht toegekend aan melkveehouders
Zoals bekend werd in 2018 het fosfaatrechtenstelstel in werking gezet. Volgens de Gelderlander zijn er mogelijk duizenden melkveehouders die de vergunningen niet op orde hadden, maar toch fosfaatrechten kregen voor de koeien. Uit het onderzoek van de Gelderlander blijkt dat boeren die geen vergunning hadden op de peildatum toch fosfaatrechten hebben gekregen.
Ministerie levert wanprestatie met fosfaatrechtenstelsel
De Gelderlanders komt met twee voorbeelden:
Er zal volgens hen een melkveehouder zijn uit Brabant die in 2013 een stal bouwde en in 2014 pas een vergunning aanvroeg. Welke overigens ook nog eens geweigerd werd.
Casus twee gaat over een melkveehouder uit Land van Cuijk. Zijn uitbreiding van de veestapel met 30 stuks jongvee werd pas na de peildatum gelegaliseerd. Toch kreeg deze melkveehouder wel zijn fosfaatrechten.
Advocaat Valentijn Wösten geeft bij de Gelderlander aan dat de overheid een wanprestatie heeft geleverd. Volgens deskundigen zijn er duizenden van bovenstaande voorbeelden te benoemen. De Gelderlander meldt verder dat het erg opmerkelijk is dat juist het ministerie er in de rechtszaken op hamert dat boeren zonder vergunning ook geen aanspraak kunnen maken op fosfaatrechten. De Gelderlander heeft het ministerie gevraagd op een reactie. Deze blijft tot nu toe nog uit!
Veel melkveehouders dupe geworden van wanbeleid
Eerder schreef de Gelderlander al een artikel over Schouten die blunderde bij de verdeling van de fosfaatrechten. In dit artikel werd er onder andere ingegaan op de rechten die vleesveebedrijven hadden gekregen. Deze rechten werden voor een flink bedrag doorverkocht aan melkveehouders. Door deze fouten had het ministerie volgens hen geen extra fosfaatrechten meer over om de echte problemen op te lossen. Veel melkveehouders zijn hiervan de dupe geworden.