Dennis ten Have uit Silvolde neemt de kalveropfok serieus. De melkveehouder neemt altijd eerst een kijkje bij de kalveren, voordat hij gaat melken. Wanneer deze minder alert zijn of sporen vertonen van diarree, dan helpt hij ze er met Rediar snel weer bovenop.
Het bedrijf van Dennis en Mirjam ten Have is de laatste jaren gegroeid naar ruim 90 melkkoeien en 60 stuks jongvee. Daarnaast houden ze nog 820 vleesvarkens. De kalveren worden gehuisvest in eenlingboxen die per drie gemakkelijk met een shovel zijn te verplaatsen en schoongemaakt kunnen worden. Hygiëne is een belangrijke voorwaarde voor gezonde kalveren, maar spijsverteringsproblemen liggen altijd op de loer, weet ook Ten Have. Daarom heeft hij altijd Rediar achter de hand. ‘Ik gaf kalveren met diarree wel eens een standaard elektrolyt, maar dat wilden ze slecht innemen. Via internet en een informatieavond van handelsonderneming Fokkink kreeg ik Rediar in handen en dat ben ik gaan gebruiken’, vertelt hij.
Zijn ervaringen met Rediar zijn positief. Door zijn specifieke werkingsmechanisme geeft Rediar snelle ondersteuning bij kalveren met spijsverteringsproblemen. Het voorkomt uitdroging en ondersteunt het herstel van de darmflora. Ten Have: ‘Er zitten natuurlijke vezels in en ik heb de indruk dat de darmwand minder geïrriteerd raakt, waardoor de darmflora weer sneller op gang komt. Bovendien nemen de kalveren het gemakkelijk op; ze vinden het lekker.’ Zodra hij merkt dat een kalf wat suf is, geeft hij het drie dagen lang 25 gram Rediar per liter (kunst)melk. Bij diarree krijgen de kalveren twee dagen lang een oplossing van 50 gram Rediar per liter water, dat de melkgift vervangt. Daarna krijgen ze nog twee dagen 25 gram Rediar per liter melk. De melkveehouder besteedt veel aandacht aan zijn kalveren. Een goede start is van essentieel belang om later veel melk te kunnen produceren. ‘We streven naar een afkalfleeftijd van 24 maanden en dat lukt ook. We hebben behoorlijke vaarzen die dat gemakkelijk aankunnen’, legt hij uit. De gemiddelde melkproductie van meer dan 10.000 liter per koe met 4,45 procent vet en 3,57 procent eiwit spreken ook tot de verbeelding. De kalveren krijgen de eerste drie dagen tweemaal per dag biest. Daarna stappen ze over op driemaal per dag kunstmelk. Na drie weken in de eenlingboxen schuiven ze door naar het strohok.
De melkveehouder voert de jongste kalveren zelf. ‘Het is belangrijk dat ze voortdurend door dezelfde persoon worden gevoerd, omdat je dan meteen merkt dat ze wat onder de leden hebben. Zo kun je snel ingrijpen. Ik kijk voor het melken altijd al even bij de kalveren, zodat ik na het melken meteen weet wie eventueel Rediar nodig heeft.’ Soms wordt het melken zelfs even onderbroken als een kalf extra aandacht nodig heeft. ‘Biest gaat meteen naar het kalf. Dan is het nog warm en is het effect het beste. Dan moeten de koeien maar even wachten; de kalveren gaan voor.’
Meer informatie
Farm-O-San
W.: www.farmosan.nl/rediar