Van het voorjaar was het dan zover. De levering van een New Holland T6.140 aan winnaar Melkveebedrijf De Haas. Eens in de drie jaar wordt onder bestaande abonnees van het vakblad Melkveebedrijf, Varkensbedrijf en de Loonwerker een jaar lang gratis gebruik van een New Holland T7 verloot. Echter voor het bedrijf van de fam. De Haas was deze trekker te robuust en kozen daarom in overleg voor een New Holland T6.
Op de voorgevel van de nieuw gebouwde stal (2014) prijkt het logo van de melkveehouderij en de nieuwe stal is dan ook niet te missen. In het oog springt direct de al aanwezige New Holland T6 met voermengwagen van Trioliet en de gebroeders zijn dan ook al bekend met de New Holland trekker.
Bedrijfsprofiel
Melkveebedrijf De Haas in Eersel wordt gerund door de twee broers Ad (56) en Will de Haas (47). In 2013 zijn de broers samen in een VOF gestapt en hebben zij in 2014 naast de oude stal een geheel nieuwe stal gerealiseerd. Afgelopen maand waren ze dan ook net een jaar aan het melken in de nieuwe stal. Reden voor Ad om samen met Will het bedrijf voor te zetten is de mogelijke bedrijfsopvolger, de zoon van Will, Niek (13). Will werkt verder ook nog 36 uur bij FrieslandCampina in Nuenen.
De melkveehouderij telt momenteel 120 melkkoeien met een doorgroeimogelijkheid tot 200 melkkoeien. Allereerst willen de gebroeders doorgroeien naar 130 – 135 melkkoeien en om dit te realiseren hebben ze momenteel 100 stuks jongvee op het bedrijf.
Op het bedrijf zijn twee melkrobots aanwezig met de mogelijkheid tot het plaatsen van een derde. De gemiddelde melkproductie bedraagt 10.000 kg/jr met 4,2 procent vet en 3,5 procent eiwit.
Bij het bedrijf hoort 60 hectare grond, waarvan 35 hectare in gebruik is als maïsland. Het restant is grasland.
Met nieuwe stal rekening gehouden met doorgroeimogelijkheid
Voorheen melkte Ad de Haas in de oude stal al zo’n 60 melkkoeien met een melkrobot en beide hoefden dan ook niet lang na te denken over de keuze voor de nieuwe stal. “Als je eenmaal de melkrobot gewend bent, wil je niet meer anders” aldus Will. Op het bedrijf zijn twee Lely melkrobots aanwezig met een gemiddeld aantal melkingen van 3,1 per dag. Met de blik op de toekomst is er met het bouwen ook al rekening gehouden met een eventueel derde te plaatsen melkrobot. Hoe snel deze aangekocht gaat worden hangt samen met de toekomstige ontwikkelingen zoals de melkprijs en wetgeving.
Achter de melkrobots is ook een ophaalhok aanwezig. Deze wordt echter (nog) niet gebruikt. De nieuwe stal beschikt over 180 ligboxen met rubberen matten gevuld met zaagsel. Momenteel huisvest De Haas maar 120 melkkoeien en is een deel van de stal nog afgezet. Met de gemiddeld 40 dagen droogstand kunnen de aanwezige twee melkrobots de bezetting aan. De inactief tijd van de robots is nu 18%.
Arbeidsefficiëntie en duurzaamheid
Met het bouwen van de nieuwe stal is veel rekening gehouden met arbeidsefficiëntie en duurzaam ondernemen. Emmisievrije vloeren, LED lampen en ventilatoren zijn extra investeringen die tijdens de bouw zijn toegepast. Het bedrijf kent volledige opstalling. Door de ventilator, die automatisch aanschiet wanneer de temperatuur boven de 18 graden komt, en de open stal met stalgordijn (klimaatbeheersing) is de klimaat in het stal voor de koeien optimaal. “De koeien staan op deze aanpassingen aan de stal al op zeker hoogte buiten” aldus Will. In verband met de arbeidsefficiëntie is ook extra gelet op de looplijnen binnen het bedrijf.
Aan de zijkant van de stal bevinden zich de twee voergangen met daaronder de mestopslag voor de dunne fractie. Rond 16:00 uur s’middags is er een Lely Juno aanschuifrobot te vinden. Een investering waarvan Ad en Will niet direct dachten nodig te hebben. Achteraf zijn Ad en Will duidelijk blij met deze aanschaf. De rode kleur van Lely is naast de melkrobots en de Lely Juno nog meer vertegenwoordigd op het bedrijf. Zo beschikt het bedrijf ook over een Lely Discovery mestschuifrobot en de Cosmix krachtvoerstation.
De melktank van Mueller 22.000 l bevindt zich buiten de stallen. “Deze tank is ongeveer € 3.000,- duurder dan een binnen melktank. Echter er hoeft geen extra gebouw bijgebouwd te worden waardoor uiteindelijk voor een buiten tank is gekozen” legt Ad uit. Voordat de melk in de tank terecht komt wordt de melk voorgekoeld door middel van grondwater in de buffervat. Dit vat van 275 liter is tevens het voorraadvat voor wanneer de tank gereinigd wordt.
Oogje in het zeil
Naast de ophaalhok is een afkalfhok met stro aanwezig. Hier worden de droogstand koeien vanuit de oude stal ongeveer één week voor afkalven naartoe geplaatst. Op zijn smartphone kan Ad en Will de koeien goed in de gaten houden door middel van 2 camera’s. De eerste dag na afkalven is het mogelijk om de koeien automatisch terug te separeren en worden ze twee keer gemolken. Het jongvee wordt gehuisvest in de oude stal.
De New Holland T6.140
De geleverde New Holland T6.140 Electro Command™ is aangepast aan de wensen van de gebroeders. De trekker is uitgerust met een Profiline 750 TL voorlader (met frontgewichten) zodat de nieuwe T6 voornamelijk ingezet kan worden voor het voeren. De Profiline 750TL heeft een maximale hefhoogte van 4,07 meter en een hefvermogen tot 2.304 kg waarmee geen enkele taak te groot of te klein is. Daarnaast zijn er een aantal extra comfortabele opties aan de trekker toegevoegd waaronder deluxe luchtgeveerde stoel, geveerde cabine, airconditioning, 40eco en bijrijdersstoel.
De New Holland T6.140 heeft een viercilinder motor met een maximaal vermogen van 143 pk incl. de boost (EPM). Door de EPM ontwikkelt de motor meer vermogen en koppel afhankelijk van belasting op de transmissie, hydrauliek en aftakas. Op de T6.140 zal de EPM tot 22 pk extra leveren, maar alleen indien nodig voor de hoogst mogelijke brandstof efficiëntie.
De Electro Command™-transmissie met 16×16 semi-powershift (met autoshift functie) is perfect voor bedrijven met transport intensieve activiteiten die ook veldbewerkingen aan hoge snelheid uitvoeren (is ook zeer geschikt voor veldwerkzaamheden met lage snelheid).
De Electro Command™-transmissie maakt het mogelijk acht versnellingen via op- en terugschakelknoppen op de bedieningshendel te selecteren. De grote display weergeeft de gekozen versnelling in één oogopslag. Het is met de Electro Command™-transmissie mogelijk om een extra 17e versnelling te nemen die die een transportsnelheid van 50 km/u of 40 km/u tegen verlaagd motortoerental mogelijk maakt, voor minder brandstofverbruik.
Kans maken op?
Ook onder abonnees van 2017 zal een New Holland T7 verloot worden. Bent u al abonnee dan maakt u al automatisch kans dat er volgend jaar een T7 bij u thuis afgeleverd wordt. Nog geen abonnee? Ook door nu abonnee te worden maakt u kans op een gratis jaar lang gebruik van een New Holland T7. U kunt via www.melkveebedrijf.nl abonnee worden op het Vakblad Melkveebedrijf.
Tekst: Eline Kortes