Om ontwikkeling in de melkveehouderij gaande te houden, moet deze naast de fosfaatregulering, ook duurzame oplossingen vinden voor het beperken van de ammoniakemissie. Dit alles binnen de doelstellingen van de Duurzame Zuivel Keten. Innovaties in stalsystemen voor melkvee en jongvee bieden kansen evenals het vergroten van (fundamentele) kennis over het ontstaan van ammoniak. Een consortium van bedrijven is bezig met een zoektocht naar oplossingen die bijdragen aan een ambitieuze verlaging van de ammoniakemissie.
Maximum aan emissie ammoniak
Naast de onlangs ingevoerde fosfaatregulering voor de melkveehouderij, kent Nederland ook een maximaal toegestane ammoniakemissie. Daar zit geen of nauwelijks ruimte in. Melkveebedrijven met ontwikkelingsplannen moeten hiervoor maatregelen treffen om voor vergunning in aanmerking te komen. Een aantal MKB en kennisbedrijven pakt de handschoen op en wil komen tot nieuwe of vernieuwde stalsystemen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een publiek-private samenwerking voor onderzoek en innovatie binnen de topsector Agrofood. Eind 2017 hoopt men daartoe diverse mogelijkheden te presenteren.
Nieuwe en of aangepaste stalsystemen voor melkvee en jongvee moeten melkveehouders mogelijkheden geven binnen de bestaande regelgeving hun bedrijf verder te ontwikkelen. Daarbij worden de systemen niet eenzijdig gericht op de beperking van de ammoniakemissie. In het ontwerptraject (volgens de reeds eerder toegepaste RIO methode) worden meerdere maatschappelijke aandachtvelden zoals dierwelzijn, –gezondheid en beweiding meegenomen.
De ontwerpen worden mede gebaseerd op actuele kennis en inzichten van de fundamentele processen waarbij ammoniak ontstaat. Het mogelijk beïnvloeden van deze processen kan een belangrijk rol vervullen bij mogelijke aanpassing van bestaande stallen of het integreren van oplossingen in bestaande systemen. Vanuit de (bemestende) waarde van de mest is het ook van belang dat zoveel mogelijk nutriënten (stikstof) in de mest aanwezig blijven.
Belangrijk in de samenwerking is dat melkveehouders de beschikking krijgen over systemen die betaalbaar en praktisch toepasbaar zijn. Uitgangspunt van investeringen in nieuwe stalsystemen is dat deze bijdragen aan een financieel gezonde bedrijfsvoering.
Consortium combineert wetenschap en praktijkkennis in vernieuwende ontwerpen.
De zoektocht naar nieuwe (emissiearme) stalsystemen vindt plaats in een samenwerkingsverband bestaande uit: Agrifirm Exlan, Anders Beton, Inno+, GEA Farm Technology, Vetvice en Wageningen UR Livestock Research.
Meer informatie
Agrifirm Exlan
Noordeinde 31
7941 AS Meppel
T.: +31 (0)88 4882929
E.: mail@exlan.nl
W.: www.exlan.nl