GD stuurde op 19 augustus de eerste leverbotalert uit. Een leverbotalert is eendigitale melding met actuele informatie over leverbot en het leverbotrisico in Nederland. Met de huidige weersomstandigheden kan greppelfrezen helpen bij het verkleinen van de overlevingskansen van de leverbotslak.
Leverbotalert
Bedrijven die weidegang toepassen kunnen in het weideseizoen te maken krijgen met worminfecties bij hun vee, zoals leverbot. De afgelopen jaren kreeg GD signalen uit hetveld dat er behoefte is aan concrete en meer bedrijfsspecifieke adviezen over leverbot. Als praktische aanvulling op de bestaande onderzoeken en op de leverbotprognoses heeft GD, samen met de Nederlandse Zuivel Organisatie en LTO Nederland, de leverbotalert ontwikkeld.Er zijn algemene alerts die praktische tips geven over het beheersbaar maken van leverbot en er zijn de bedrijfsspecifieke alerts over het actuele leverbotrisico per viercijferige postcode. Voor een leverbotadvies op maat, kunnen melkveehouders leverbot monitoren via het GD tankmelkonderzoek. Hiermee wordt eenmaal per jaar de tankmelk onderzocht op afweerstoffen tegen leverbot.
Greppelfrezen
De algemene leverbotalert van augustus gaat over greppelfrezen. Door greppels op het juiste moment in een droge periode te frezen komen de geïnfecteerde leverbotslakken opde hoger gelegen weidestroken terecht. Door de droogte op deze hoger gelegen weidestroken sterven de geïnfecteerde slakken, nog voordat ze de besmettelijke cysten hebben afgezet op het gras. Dit doorbreekt de leverbotcyclus en kan daardoor een leverbotbesmetting bij het vee voorkomen. In het najaar wordt de bedrijfsspecifieke alert (per viercijferig postcode) verzonden.
Kijk voor meer informatie over leverbot, de leverbotalert, het tankmelkonderzoek op worminfecties en aanmelden voor de leverbotalert op www.leverbot.nl
Meer informatie
Gezondheidsdienst voor Dieren
Arnsbergstraat 7
7418 EZ Deventer
T.: +31 (0)900 1770
E.: info@gddiergezondheid.nl
W.: www.gddiergezondheid.nl