Bij goed management van een bedding met houtsnippers is het N-verlies in de vrijloopstal lager dan in een gangbare ligboxenstal, namelijk 9% ten opzichte van 11%.
Echter, als de compostering van houtsnippers niet goed verloopt kan het verlies oplopen tot bijna 40%. Bij het uitrijden van ‘compost’ is er nauwelijks vervluchtiging van N, terwijl dat er wel is bij aanwending van drijfmest op het land. De vrijloopstal biedt veel ruimte voor de dieren en kan, ondanks een groot emitterend oppervlakte, de emissies in bedrijfsverband dus beperken.
Twee stallen zijn vergeleken
Gedurende een periode van acht maanden is op twee bedrijven elke drie weken de N-balans opgesteld. De input van N komt via de dieren en het bodemmateriaal. De output is de vastlegging van N in de bodem en de afvoer via melk. Het doel van compostering is dat bacteriën in de bedding tijdens hun groei de N opnemen en daarmee de vervluchtiging uit de stal verlagen.
Bij een hoge C/N verhouding is er voldoende energie voor de bacteriën om de N te binden. De C/N verhouding daalt in de loop van de tijd, doordat houtsnippers afbreken en er steeds meer N via de mest en urine bijkomt. Daardoor stijgt in de loop van de tijd het verlies, maar dit is stuurbaar. In twee artikelen in V-Focus wordt uitgelegd dat het soort houtsnippers en het management van de bedding invloed heeft op het N-verlies. Een goede compostering bij 50 graden Celsius met voldoende verse loofhoutsnippers, dagelijks frezen en beluchten geeft de beste garantie op een succesvolle bodem voor de koeien en het milieu.
Meer informatie
Dairy Campus
Boksumerdyk 11
9084 AA Leeuwarden
T.: +31 (0)58 2167592
E.: info@dairycampus.nl
W.: www.dairycampus.nl