Dat meningen over de invoering van fosfaatrechten verschillen is inmiddels wel duidelijk. De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) publiceerde acht argumenten waarin zij aangeven waarom fosfaatrechten voor de melkveehouderij noodzakelijk zijn. Hieronder volgen de acht argumenten:
1. De zuivelsector vindt dat de melkveehouderij zich op verantwoorde wijze moet kunnen ontwikkelen.
De grenzen van het milieu moeten worden gerespecteerd. Koeien geven melk, maar ze scheiden ook mest uit. Daarin zitten onmisbare voedingsstoffen voor de grond. Maar als er meer mest wordt geproduceerd dan de bodem aan kan, schaadt dat het milieu. Daarom heeft de Europese Unie de productie van mest door alle veehouderijsectoren begrensd. De Nederlandse zuivelsector heeft haar verantwoordelijkheid genomen door binnen deze grens, zelf een limiet te stellen aan de hoeveelheid fosfaat die de melkveehouderij produceert.
2. Ingrijpen in de mestproductie is onvermijdelijk geworden.
De groei van de melkveebedrijven is harder gegaan dan verwacht. Melkveehouders hebben geanticipeerd op afschaffing van de melkquota per 1 april 2015 en hebben hun bedrijven uitgebreid. Er zijn meer koeien, dus is er ook meer mest. Volgens cijfers van het CBS heeft de melkveehouderij in 2014 85,6 miljoen kilogram fosfaat geproduceerd. Dat is meer dan de grens die de zuivelketen zichzelf had gesteld (84,9 miljoen kilogram).
3. Fosfaatrechten maken het mogelijk dat de mestproductie binnen de perken blijft.
Door melkveebedrijven het recht te geven een vastgestelde hoeveelheid fosfaat te produceren kan de landelijke mestproductie onder de norm blijven. Daarom staat de zuivelsector achter de plannen van staatssecretaris Dijksma om fosfaatrechten in te voeren. Fosfaatrechten bieden volgens het Planbureau voor de Leefomgeving een betere garantie dat het fosfaatplafond wordt gehandhaafd dan in een situatie zonder fosfaatrechten. Een alternatief systeem waarbij het aantal koeien wordt beperkt, biedt geen soelaas. Dat zet geen hard slot op de totale fosfaatproductie van de melkveehouderij en kan bovendien het dierenwelzijn schaden.
4. Zelf heeft de zuivelindustrie al maatregelen genomen om de mestproductie te beperken.
In overleg met andere partijen in de zuivelsector is het voer voor melkvee zo aangepast dat de geproduceerde hoeveelheid fosfaat per koe daalt. Verder willen zuivelondernemingen het gebruik van de KringloopWijzer verplicht stellen.
5. De KringloopWijzer is een managementinstrument voor melkveehouders.
Zij krijgen daarmee inzicht in de mineralenstromen tussen bodem, voer, veestapel en mest op hun bedrijf. Zo kunnen zij de mineralen op hun bedrijf beter benutten. Op die manier is het mogelijk dat zij hun bedrijf in enige mate kunnen ontwikkelen binnen de grenzen van het fosfaatrecht.
6. De KringloopWijzer is een webapplicatie te vergelijken met het invulformulier van de belastingdienst.
Het formulier wordt grotendeels gevuld door een beveiligde centrale database. Deze bevat gegevens over een melkveebedrijf die al eerder zijn ingevoerd of aangeleverd, bijvoorbeeld gegevens over de veestapel, percelen, kuil- of veevoer. De veehouder bepaalt zelf door middel van machtigingen welke partijen rechtstreeks gegevens mogen leveren.
7. De gegevens blijven van de zuivelsector, want de Centrale Database KringloopWijzer is van de sector zelf.
Feitelijke eigenaar is ZuivelNL, de ketenorganisatie voor de Nederlandse zuivelsector. LTO Nederland, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en de NZO zijn de drie leden van ZuivelNL.
8. Een efficiënte benutting van mineralen waarbij de grenzen van het milieu worden gerespecteerd, is belangrijk voor een verantwoorde ontwikkeling van de melkveehouderij.
Daarom willen zuivelondernemingen het gebruik van de KringloopWijzer per 1 januari 2016 voor alle melkveebedrijven verplicht stellen. Want ook melkveebedrijven die niet te veel fosfaat produceren kunnen de verliezen van mineralen beperken. Dat is gunstig voor het milieu en dus in het belang van de Nederlandse melkveehouderij. De zuivelondernemingen hebben het voornemen hun leveringsvoorwaarden zo aan te passen dat alle melkveehouders verplicht worden over 2016 de KringloopWijzer in te vullen en deze uiterlijk 1 maart 2017 in te leveren.In veel gevallen hebben zuivelondernemingen het gebruik van de Kringloopwijzer al verplicht gesteld voor melkveebedrijven met een fosfaatoverschot. Deze bedrijven dienen de KringloopWijzer over 2015 in te vullen en uiterlijk 1 maart 2016 in te leveren.
Meer informatie
Nederlandse Zuivel Organisatie
Benoordenhoutseweg 46
2596 BC Den Haag
T.: +31 (0)70 2191700
E.: info@nzo.nl
W.: www.nzo.nl