Herfstgras moet vers de koe in. Dat geeft een hoger rendement dan er herfstkuil van te maken. Dat vertelden DLV Advies WeideCoaches Sjoerd Roelofs en Albert-Jan Bos tijdens een workshop over de benutting van herfstgras tijdens het symposium Robot & Weiden, 28 oktober bij Boerderij Landleven in Waarder.
Het symposium ‘Robot & Weiden: dat kan!’, was de afsluiting van het project Robot & Weiden. Dit project was gericht op het mogelijk maken van weidegang voor robotbedrijven. Specialisten van DLV Advies werkten hierbinnen aan vijf weidegangconcepten. Deze variëren van maximale weidegang tot weidegang ‘als toetje’. DLV adviseurs Roelofs en Bos verzorgden een workshop tijdens het eindsymposium van dit project.
Workshop benutting herfstgras
Hoe benut je herstgras optimaal? Dat was de centrale vraag tijdens deze workshop. Aan de hand van analyse van een goed geconserveerde maar natte herfstkuil werd met elkaar gesproken over de mogelijkheden om dit in te zetten in het rantsoen. Verschillende risico’s van een dergelijke kuil werden genoemd: hoog ureum, ruw as, boterzuur, en een te laag droge stofgehalte van het totaal rantsoen. Met 920 VEM en meer dan 200 ruw eiwit is beweiden een goed alternatief voor een herfstkuil, aldus Bos en Roelofs. Dit is te realiseren door eind augustus en september veel te maaien voor smakelijker gras en roulerend (stand)weiden toe te passen. Dit past zeer goed bij het robotsysteem.
Ook weer beweiden?
Voor melkveehouders die overwegen over te stappen van jaarrond opstallen naar weiden is er een begeleidingstraject van DLV Advies. Via Stichting Weidegang is meer informatie te vinden.
Meer informatie
DLV Advies
Oostwijk 5, Uden
T.: +31 (0)413 336800
E.: info@dlvadvies.nl
W.: www.dlvadvies.nl