Fosfaatrechten die vrij verhandelbaar zijn, leidt tot meer koeien in megastallen en minder koeien in de wei. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van Natuur & Milieu.
‘De invoering van verhandelbare fosfaatrechten zorgt ervoor dat de grote intensieve melkveebedrijven nog meer koeien kunnen aanschaffen. Voor kleine boeren is dat veel moeilijker. Dankzij de vrije fosfaatrechten, is uitbreiden voor hen snel te duur. Zeer onwenselijk. Straks staan de meeste koeien in Nederland in een megastal. En niet in de wei op een familiebedrijf,’ aldus Sijas Akkerman.
Iedere koe gemiddeld 5.500 euro waard
Voor iedere koe die een boer voor 2 juli 2015 heeft aangeschaft, ontvangt hij een fosfaatrecht. Naar schatting is ieder fosfaatrecht gemiddeld 5.500 euro waard. Die waarde kan oplopen tot maximaal 16.000 euro. ‘Een boer met 200 koeien, is in één klap zeer vermogend en kan gemakkelijker geld lenen voor uitbreiding naar nog meer koeien,’ aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu. De totale melkveesector wordt dankzij verhandelbare fosfaatrechten minimaal 8 miljard rijker.
Grondgebonden boer dupe
Verhandelbare fosfaatrechten dupeert de kleine, grondgebonden boer. Deze boeren hebben geïnvesteerd in grond waar ze al hun mest op kwijt kunnen en hun koeien laten grazen. Voor deze boeren is het moeilijk extra geld te lenen en zo uit te breiden. Akkerman: ‘Deze regeling is dus aan twee kanten slecht. De intensieve veehouderij wordt rijker en groeit. De grondgebonden, milieuvriendelijke veehouderij krimpt.’
Fosfaatbank
Natuur & Milieu pleit voor een fosfaatbank waarbij alleen de overheid de fosfaatrechten kan uitgeven. ‘Boeren moeten dit niet onderling regelen. Als de overheid eigenaar blijft van fosfaatrechten, kan er ook niet mee worden gespeculeerd.’ Fosfaatrechten moeten bovendien gekoppeld zijn aan grondgebondenheid. Dit betekent dat het aantal koeien gebonden is aan de hoeveelheid grond die een boer heeft, zodat het bedrijf geen mestoverschot heeft.
125.000 koeien teveel
Het doel van de fosfaatrechten is om het aantal koeien in Nederland te begrenzen. Momenteel telt Nederland al 125.000 koeien teveel, zo bleek uit recente CBS cijfers. Ons vee produceerde vorig jaar 176,3 miljoen kilo fosfaat, terwijl de EU maximaal 172,9 miljoen kilo toestaat. Koeien stoten fosfaat uit, dat via mest terecht komt in het oppervlaktewater, zoals sloten. Dit is zeer schadelijk voor de natuur en het milieu. Noodzakelijk dus dat het aantal koeien wordt begrensd.
Bron: Natuur & Milieu