Met ruim 15 jaar ervaring in het gebruik van mineralenbolussen bij zijn vee is Wim Roeterdink uit Bathmen zogezegd een ervaringsdeskundige. In het verloop van de jaren is hij meegegroeid met de ontwikkeling van de verschillende bolussen. Op dit moment is hij een zeer tevreden gebruiker van de UNO Dry bolus.
Streven naar eenvoud
Met ruim 200 melkkoeien en 120 stuks jongvee (waarvan 70 stuks op hun tweede locatie) werkt Roeterdink veelal met protocollen. Het werken moet efficiënt gaan en het nodige rendement opleveren. Op een vaste dag in de week krijgt hij bijval van een bedrijfshulp. Samen worden iedere week de koeien die hiervoor in aanmerking komen drooggezet en bekapt. Standaard schiet hij op dat moment twee UNO Dry bolussen in. “Hierin streven we naar eenvoud. Wanneer ze toch vast staan is het maar 1 extra handeling bij het bekappen. Daardoor hoeven we hier niet meer verder over na te denken. De bolussen zitten in de koe, en voor de eerste vier maanden zijn we afgedekt tegen veel problemen.”
Het gebruik van de bolussen heeft direct vele voordelen opgeleverd.
Zowel bij zijn jongvee als het droogstaande vee. “We hebben nu veel betere kalveren, hoeven de mineralen niet meer zelf te mixen en we hebben een zeker gevoel. In het verleden hebben we er wel eens mee getest om het jongvee dat naar buiten ging geen bolussen in te geven. Wanneer deze terugkwamen was het verschil zeer goed zichtbaar. Zonder dat we de nummers van de dieren genoteerd hadden konden we zo aanwijzen wie er wel of geen bolussen toegediend hadden gekregen.”
“Goedkoop blijkt duurkoop”
“Ook hebben we wel eens een andere bolus ingezet waarvan er slechts 1 toegediend hoefde te worden. Dit leek in de eerste instantie voordeliger. Maar hierbij bleek goedkoop duurkoop. De problemen die we kenden uit het verleden kwamen de kop weer opsteken.” De UNO Dry lost vanaf de onderzijde gecontroleerd op waardoor iedere dag een vaste gift van vitaminen en mineralen afgegeven wordt.
“Ook hebben we wel eens gekeken naar poedermineralen. Hier bleek dat de prijsverschillen te verwaarlozen waren. En dan hebben we het nog niet eens over het extra werk dat dit met zich meebrengt.” Wim geeft aan dat de mineralenbolussen goed passen bij zijn manier van bedrijfsvoering en dat hij, gezien de alternatieven, hier ook zeker mee blijft werken.
Wilt u meer informatie over de UNO Dry bolus?
Kijk dan op: www.boerenwinkel.nl (of klik HIER)
Of bel naar: 088-1169200