De jongvee-opfok uitbesteden geeft ruimte in grondgebruik, fosfaatquotum en arbeid. Bovendien blijft er meer tijd en energie over om operationele processen bij het melkvee te optimaliseren. Agrifirm Exlan introduceert daarom ‘Samenwerking Optimaal Jongvee’.
Goede afweging en afspraken noodzakelijk
Melkveehouders bij wie arbeid een beperkende factor wordt of die op een andere manier tegen de grenzen van hun bedrijfsvoering aanlopen (fosfaatquotum, grondgebondenheid), kunnen ruimte creëren door de jongvee-opfok uit te besteden. Er zijn voldoende collega melkveehouders die hun bedrijf hebben beëindigd en die grond en arbeid beschikbaar hebben. Bij die ondernemers is nog volop kennis over en betrokkenheid bij de dieren aanwezig.
Noodzakelijk is dat de betrokken ondernemers goede afwegingen en afspraken maken over de samenwerking. Het ‘eventjes’ regelen is vragen om problemen op termijn. Ook omdat elke situatie ander is. De Agrifirm Exlan ondernemerscoaches zijn uitstekend in staat, hierbij van dienst te zijn binnen Samenwerking Optimaal Jongvee.
Samenwerking opzetten en evalueren
De Agrifirm Exlan ondernemerscoaches doorlopen met de betrokken ondernemers het gehele traject van de samenwerking. Dus de voorbereiding, de implementatie en de evaluatie. Ook het opstellen van een toegesneden contract hoort hierbij, evenals het bespreken en doorrekenen van de consequenties van het uitbesteden van de jongvee-opfok in verband met vergunningen en andere regelgeving.
Samenwerking Optimaal Jongvee en Dutch Farming
Door de gerichte inzet op innovaties en continue efficiëntieverbeteringen draagt Agrifirm bij aan het leveren van topprestaties op het boerenerf. Deze visie vat Agrifirm samen onder de noemer Dutch Farming. Samenwerking Optimaal Jongvee sluit aan bij deze Dutch Farming visie. Het is een concreet voorbeeld van 'Slim voeden', een van de drie pijlers van deze visie.
Bron: Agrifirm Exlan