Het UGA Team van GD krijgt de afgelopen weken meer vragen over Klebsiella-uitbraken op melkveebedrijven. Klebsiella wordt in de zomermaanden ook vaker gevonden in tankmelk. Wanneer het warm en vochtig is kan de bacterie zich in bijvoorbeeld boxstrooisel of mest explosief vermenigvuldigen.
Daarnaast kan de weerstand van uw koeien bij warmer weer onder druk komen te staan, waardoor de bacterie makkelijker kan toeslaan. In de strijd tegen Klebsiella zijn een schone, droge omgeving en een goede weerstand van groot belang.
Klebsiella veroorzaakt een hevige en soms dodelijk verlopendeuierontsteking, net zoals E. coli. Als Klebsiella uit (tank)melkmonsters als oorzaak van uierontsteking tevoorschijn komt, houd dan rekening met de onderstaande 10 adviezen en feiten over Klebsiellamastitis:
- Een temperatuur boven de 20?C en een hoge luchtvochtigheid zijn voor Klebsiellabacteriën ideale omstandigheden om zich razendsnel te vermenigvuldigen.
- Klebsiellamastitis kan zichtbaar én onzichtbaar zijn; besmette koeien blijven vaak drager en verspreider van de bacterie en kunnen dan ook beter worden afgevoerd.
- Het behandelen van Klebsiellamastitis is teleurstellend en niet effectief; afvoeren van dieren waarin Klebsiella is aangetoond verdient aanbeveling.
- De belangrijkste maatregel zit in de preventie; controleer twee keer per dag of de ligboxen voldoende droog zijn en vrij van mest. Om het strooisel droog te houden en de ph te verhogen kan kalk aan het strooisel worden toegevoegd. Houd er rekening mee dat de werking van kalk na 48 uur verdwijnt, voeg hierom met regelmaat kalk toe.
- De (opslag van de) ligboxbedekking, voornamelijk vochtig zaagsel, kan de bron zijn van Klebsiella en moet in dat geval zo spoedig mogelijk van het bedrijf worden verwijderd.
- Laat de kwaliteit van het ligboxenstrooisel en de opslag controleren.
- Elke soort ligboxbedekking, zelfs zand, kan verontreinigd zijn met Klebsiella, afkomstig vanuit de mest.
- (Veel) mest op de roostervloer, in de afkalfstal en de ziekenboeg kan tevens een bron zijn van Klebsiella; laat de mestrobot of mestschuif zoveel mogelijk mest uit de weg ruimen.
- Zorg dat de weerstand van de koeien optimaal is. Voorkom hittestress, zorg voor een goede mineralenvoorziening en houd de koeien goed aan het vreten met smakelijk voer.
- Klebsiellabacteriën kunnen ook tijdens het melken worden overgedragen; laat een minder goed werkende melkmachine tijdig controleren door een specialist. Let op hygiëne bij het voorbehandelen en gebruik een barrièredip.
Hebt u vragen over een uitslag of een andere vraag over uiergezondheid? Bel dan gerust met het UGA Team van GD via 0900-1770 (optie 1).