Een groot deel van de Nederlandse melkveehouders loopt het risico om minder fosfaatrechten te krijgen toegekend dan waar recht op is. De bij RVO-geregistreerde gegevens die als basis dienen voor de toekenning van de rechten, kunnen door verschillende omstandigheden afwijken van de feitelijke. Om zeker te zijn van een juiste toekenning, hebben ondernemers nog tot 1 oktober 2016 de kans om via een zienswijze de gegevens te laten aanpassen. Dat meldt advies- en accountantsorganisatie Accon avm.
De fosfaatrechten worden toegekend op basis van fosfaatruimte, het aantal stuks melkvee op 2 juli 2015, de melkproductie en het gemiddeld aantal melkkoeien in 2015. De rechten zijn bepalend voor het aantal stuks vee dat in de toekomst gehouden mag worden en zijn bedoeld om de fosfaatproductie in Nederland terug te dringen. Middels een brief zijn melkveehouders op de hoogte gesteld van de gegevens zoals deze nu bij het RVO bekend zijn. Tot 1 oktober is er de mogelijkheid om eventuele onjuistheden door te geven via een zienswijze.
Lisette Kooijman-Arends, juridisch adviseur bij Accon avm: ‘De introductie van de fosfaatrechten heeft een grote impact op de sector. Daarom is het fijn dat ondernemers, nog voor de mogelijkheid van het indienen van een bezwaarschrift, de optie krijgen om gegevens aan te passen. In de praktijk blijkt dat dit geen overbodige luxe is; bij veel ondernemers kunnen de cijfers worden aangevuld.’
Geregistreerd versus feitelijk
- De bij RVO-geregistreerde gegevens kunnen om verschillende redenen afwijken van de feitelijke algemene omstandigheden. Denk hierbij onder andere aan:
- Wijziging KvK-registratie door toe- en uittredingen en/ of bedrijfsoverdracht
- Onjuiste vee-aantallen door externe jongvee opfok, vleesvee etc.
- Onjuiste registratie melkproductie (geleverd is lager dan geproduceerd)
- Samenwerkingsverbanden die ondernemers zijn aangegaan
- Plaatsingsruimte grond die is gewijzigd door extra grond of grond die ondernemers zijn kwijtgeraakt
Daarnaast zijn er de bijzondere omstandigheden. Denk hierbij aan bedrijfsoverdracht, ziekte van vee of een ziektegeval binnen het gezin en aan- of verkoop van het bedrijf. Kooijman: ‘Wanneer men te maken heeft gehad met bovenstaande omstandigheden, is het van belang om dit voor 1 oktober door middel van een zienswijze kenbaar te maken bij RVO. Voor de afgifte van de definitieve beschikking melkveefosfaatrechten kan de zienswijze een rol spelen en kan de zienswijze tot gevolg hebben dat meer fosfaatrechten worden toegekend. Het indienen van de zienswijze is zo gedaan, maar kan wel een groot effect op de toekomst van uw bedrijf hebben. Wacht dus niet, check uw gegevens en voorkom nare verassingen.’
Bron: Accon avm