Agrifirm biedt veehouders een gratis jongveescan en hoogtemeetservice. Sinds de introductie van de Agrifirm hoogtemeetservice, begin september, hebben al ruim 500 veehouders van deze dienst gebruik gemaakt. De jongveescan en hoogtemeetservice is onderdeel van DairyStart, de totaalaanpak gericht op resultaatsverbetering bij jongvee.
Onderzoek heeft aangetoond dat op basis van hoogtemetingen het juiste inseminatiemoment bij jongvee nauwkeuriger kan worden bepaald. Studenten van agrarische opleidingen die de metingen uitvoeren maken door deze werkzaamheden kennis met agrarische ondernemers en het bedrijfsleven.
Hoogtemeting nauwkeuriger
Gewicht, hoogte en leeftijd geven belangrijke informatie over de ontwikkeling en groei van jongvee en een goede indicatie van het juiste moment van insemineren. “We zien dat nog te weinig veehouders gebruik maken van deze belangrijke gegevens om gericht te sturen”, legt Hendrik Arends, sectormanager Rundvee, uit. “Daarom zijn we gestart met het aanbieden van deze meetservice. Uit onderzoek is gebleken dat hoogtemeting een goede manier is om het gewicht van jongvee te bepalen. Het is bovendien veel nauwkeuriger en gemakkelijker uit te voeren dan de gebruikelijke meting van de borstomvang. De agrarische studenten voeren de meting uit, beoordelen de Body Conditie Score van het jongvee en verwerken de gegevens in het programma Agrifirm Focus Jongvee, een programma dat de meetgegevens vergelijkt met groeinormen die een eerder inseminatie datum mogelijk maken. Met deze aanpak wordt de veehouder in staat gesteld zijn jongvee te laten groeien tot sterke vaarzen die afkalven op een leeftijd van 22 of 24 maanden. Jongvee eerder insemineren en eerder laten afkalven heeft een wezenlijk effect op het verminderen van het fosfaat overschot.
Mooie werkervaring voor Agrarische studenten
“Het uitvoeren van hoogtemetingen is een leuke manier om een centje bij te verdienen. Je ontmoet daarbij veehouders, hoort hun ervaringen en het is daarmee ook nog eens leerzaam”, vertelt Gerwin van Lith, zoon van een melkveehouder en vierdejaars student aan de HAS in Den Bosch. Gerwin is één van de 16 agrarische studenten die de metingen uitvoeren. “Inmiddels heb ik al bij 50 veehouders metingen uitgevoerd. Vaak samen met de veehouder. De veehouders zijn duidelijk geïnteresseerd in de meetresultaten. Veehouders willen vaak gelijk weten hoe ze ervoor staan.”
De samenwerking met agrarische studenten is door Agrifirm bewust gekozen, geeft Hendrik Arends aan. “Het houdt deze dienst voor Agrifirm en de veehouders betaalbaar en de studenten maken tegelijkertijd kennis met Agrifirm. En wij leren bovendien weer van hun verfrissende blik op zaken.” Door de grote belangstelling is Agrifirm op zoek naar meer agrarische studenten verspreid over Nederland.
Bron: Agrifirm