De Bio-beurs die plaatsvindt op 18 en 19 januari 2017 in Zwolle, heeft als thema ‘Groen bloeit’. Deze editie is er extra aandacht voor melkveehouders, zowel voor de omschakelaars als de ervaren biologische melkveehouders.
De vraag naar biologische melk in Nederland is groter dan het aanbod. Ondanks het grote aantal omschakelaars in 2016 is er nog steeds ruimte in de markt voor nieuwe biologische ondernemers. De strategie richting extensivering in plaats van intensivering pakt al lang goed uit: de prijs voor biologische melk blijft op niveau, terwijl de gangbare melkprijs fors is gedaald. Op de Bio-beurs kunnen melkveehouders terecht voor diverse interessante workshops.
Grip op diergezondheid op biomelkveebedrijf
Mariska van der Voort & Felix van Soest (WUR) hebben samen met melkveehouders en hun dierenartsen onderzoek gedaan naar tools voor het verbeteren van de diergezondheid op het melkveebedrijf. Ze presenteren de uitkomsten van dit (IMPRO) onderzoek op donderdag van 11.45 – 14:00 uur. Onder leiding van Heleen Klinkert van Bionext gaan ze in discussie met de zaal over wat er nodig is om de diergezondheid verder te verbeteren (workshop 52/53).
Nieuwe opleiding biologische melkveehouderij
Komend schooljaar start bij Van Hall Larenstein een nieuwe verkorte HBO-opleiding Biologische melkveehouderij, een AD. Tijdens deze workshop vertellen Goaitske Iepema & Ali-Jetske Hoogland van Van Hall Larenstein Leeuwarden meer over deze plannen. Ze zijn op zoek naar ervaringen van omschakelaars en van ex-studenten. Op donderdag van 14.15 – 15.15 uur kan iedereen meedenken (workshop 48).
Biologische melkveehouderij van de toekomst: melk en vlees als totaalconcept
Jan Broenink & Jos Groothedde (Natuurboeren uit de buurt), Bart Boon (Eco Fields) en Peter de Nooij (Natuurweide) gaan op donderdag 10.30 – 11.30 uur in gesprek over rundvlees afkomstig uit de melkveehouderij: hoe brengen we deze twee takken weer dichter bij elkaar? Hoe zorgen we ervoor dat we het stierkalf als volwaardig en waardevol onderdeel een plaats krijgt in de melkveehouderij? En hoe smaakt het? Natuurlijk kan er ook geproefd worden, zowel in de workshop (nr 39) als na afloop bij Nel Schellekens op het Foodplein.
Kalveren bij de koe
Op woensdag van 14.00 – 15.00 uur geven Bert van Ruitenbeek & Margret Wenker van Stichting Demeter een workshop over de voordelen van kalveren bij de koe te houden. Ook zoomen ze in op aandachtspunten om dit succesvol te doen. In deze workshop presenteren ze kansen en knelpunten, gevolgd door een discussie waarin samen met het publiek over oplossingen voor huidige problemen wordt gebrainstormd (nummer 9).
Workshops omschakelen naar biologisch melkvee
Op beide dagen is er een omschakelworkshop, met informatie over de biologische melkveehouderij. Op woensdag 18 januari, 12.45 – 13.45 uur en donderdag 19 januari 13.00 – 14.00 uur geven Kees Water van Ekopart en Edith Finke van DLV advies deze workshop. Zij begeleiden al jaren melkveehouders bij omschakeltrajecten (workshop 8 & 41).
Het volledige workshopprogramma is te vinden op https://www.bio-beurs.nl/programma/programma. Het aanbod is afgestemd op alle professionals die werk maken van biologisch: horeca en catering, winkeliers, handel en verwerking en boeren en telers.
Bron: Bionext