Als wij mensen een geblesseerde voet hebben, kunnen wij een tijd lang met krukken rondlopen om die voet te sparen. Bij koeien kan men een vergelijkbare methode hanteren. Bij die dieren worden blokjes aangebracht zodat aandoeningen kunnen genezen. De blokjes worden aangebracht op de gezonde klauwhelft zodat de gekwetste klauw de grond niet meer raakt. De klauw kan sneller genezen, pijn verzacht en men verhindert het ontstaan van hoefbevangenheid.
Melkkoeien met hoefbevangenheid kunnen de branche veel geld en tijd kosten. Een melkkoe die aan hoefbevangenheid lijdt en die hiervoor niet behandeld wordt, zal mettertijd steeds minder melk geven. In het allerergste geval wordt de toestand van het dier steeds slechter tot het op een bepaald ogenblik helemaal niet meer kan stappen en helemaal geen melk meer geeft. Bij mestvee zorgt hoefbevangenheid ervoor dat de dieren langzamer zwaarder worden, langer in de mestboxen moeten blijven en niet of later verwerkt kunnen worden.
Koeien een runderen kunnen een aantal infecties en ziektes aan hun klauwen oplopen. Enkele voorbeelden hiervan zijn „White Line Disease“, zweren, abcessen, breuken, dunne zolen en kwetsuren. Om klauwen in een optimale gezondheidstoestand te houden. Het aanbrengen van blokjes kan echter los van blessuren ook preventief helpen om de business draaiende te houden.
Professionele hoefverzorgers kunnen verschillende mogelijkheden en technieken toepassen om hoefbevangenheid te voorkomen en te behandelen.
Enkele voorbeelden:
- Bij koeien kan men zowel rubberen als houten blokjes gebruiken. Houten blokjes vallen makkelijker op natuurlijke wijze van de klauwen en hoeven dus niet afzonderlijk verwijderd te worden. Rubberen blokjes zijn zachter en ze kunnen een goed alternatief zijn voor koeien met dunne zolen of met gevoelige poten. Als de kwetsuur genezen is, moeten ze verwijderd worden.
- Afhankelijk van de dikte van de zool van de koe kan men verschillende lijmsoorten gebruiken om de blokjes zo aan de klauwen te bevestigen dat de koe een optimaal comfort ervaart. Bovi-Bond, een lijm van de firma Vettec, is een tweecomponentenlijm waarmee men zowel rubberen als houten blokjes kan bevestigen. Hij wordt binnen 30 seconden hard en hij hecht zich uitstekend vast.
- Een regelmatige controle van de hele kudde zorgt ervoor dat de lengte van de klauwen altijd gezond blijft en dat er geen symptomen van mogelijke ziekten of kwetsuren ontstaan.
De poten en klauwen moeten het hele lichaamsgewicht van de koe dragen. Daarom is het belangrijk dat de klauwen zo behandeld en verzorgd worden dat de dieren optimaal presteren. Net zoals wij mensen een gebroken been tijd moeten geven om te genezen, moeten ook koeien hun ziekte met behulp van blokjes verwerken en dan gezond blijven. Een koe met hoefbevangenheid zal niet alleen niet meer kunnen stappen, ook haar algemene gezondheidstoestand en de commerciële resultaten voor de veehouder gaan achteruit. Dankzij de huidige blokjes en lijmen kan een professionele klauwverzorging het ergste voorkomen.
Aanvullende informatie vindt u op www.bovibond.net.