Tijdens een controle in het slachthuis is bij een slachtrund, geboren in augustus 2012, een verdenking van rundertuberculose (TBC) vastgesteld. Uit het materiaal van het verdachte rund heeft Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) de diagnose bevestigd met een PCR-test. De definitieve uitslag wordt vastgesteld door middel van bacteriologisch onderzoek. Dit onderzoek loopt nog en duurt maximaal vier maanden.
De sterk verdachte koe is afkomstig van een melkveebedrijf en is daar geboren en opgegroeid. De verdenking werd begin april tijdens de post mortem-keuring in het slachthuis opgemerkt en vervolgens zijn alle runderen op het bedrijf getuberculineerd. Vijf runderen met een ongunstige tuberculinatie-uitslag zijn overgenomen door WBVR voor nader onderzoek. Tevens voert NVWA een opwaarts en neerwaarts traceringsonderzoek uit. De koppel op het betreffende bedrijf wordt nog tweemaal getuberculineerd met een interval van zestig dagen.
De GGD is geïnformeerd over deze uitslag en zal samen met de NVWA humane risicocontacten in kaart brengen, zowel op het herkomstbedrijf als op de slachterij.
Monitoring
Nederland is sinds 1999 vrij van rundertuberculose. De bewaking hierop vindt plaats door visuele controle op het slachthuis. Het risico op insleep door import uit Europese landen neemt toe. In Engeland en Ierland krijgt men in sommige regio’s de verspreiding niet onder controle. In Frankrijk neemt het aantal besmette bedrijven toe en ook in België werden in de tweede helft van 2016 TBC-haarden vastgesteld.
Rundertuberculose is een meldingsplichtige ziekte; bij een vermoeden van rundertuberculose op een bedrijf moet dit gemeld worden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Verschijnselen
Rundertuberculose wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium bovis. Bij veel geïnfecteerde runderen zijn geen klinische verschijnselen zichtbaar of treden deze pas in een laat stadium van het ziekteproces op. De verschijnselen bestaan vooral uit hoesten, vermagering en verminderde melkproductie. Rundertuberculose is besmettelijk voor de mens, maar de kans dat mensen besmet worden door contact met Mycobacterium bovis-geïnfecteerde runderen is beperkt.