De voorzieningenrechter is bij de uitspraken van 9 en 16 augustus jl. voor bedrijven in vergelijkbare situaties, niet afgeweken van eerdere uitspraken door de rechtbank Den Haag. Bedrijven worden vrijgesteld van het Fosfaatreductieplan 2017, zodra zij de zogenaamde ‘lichte toets’ van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) hebben doorstaan.
Lichte toets
Melkveehouders, die gebruik willen maken van deze uitspraken, kunnen op verzoek deze lichte toets laten uitvoeren.
Hiermee toetst de overheid of de melkveehouder inderdaad als een gelijk geval moet worden beoordeeld en ook worden vrijgesteld van het Fosfaatreductieplan 2017. De bedrijfssituatie moet daarvoor aan bepaalde criteria voldoen.
Voor welke bedrijven?
Er moet sprake zijn van een gelijke situatie. Ondernemers moeten daartoe voor 2 juli 2015 onomkeerbare investeringsverplichtingen zijn aangegaan en deze investeringen waren op 2 juli 2015 nog (deels)onbenut. Ook moet er sprake zijn van grondgebonden groei.
RVO beoordeelt aan de hand van bewijsstukken of het aannemelijk is dat u als melkveehouder een beroep doet op het gelijkheidsprincipe.
Risico van heffing?
Maakt u gebruik van de ‘lichte toets’? Dan dient u zich te realiseren dat de Staat hoger beroep heeft aangetekend bij het gerechtshof tegen het vonnis van de rechtbank. Deze zitting staat gepland voor 18 september. De datum van uitspraak is nog niet bekend. Het Hof kan tot een ander oordeel komen. Eerder is door staatssecretaris van Dam aangegeven dat dan alsnog heffingen worden opgelegd. Houd rekening met dit risico.
Welke bewijsstukken nodig?
- Omgevingsvergunning of Melding activiteitenbesluit;
- Aannemingsovereenkomst voor de nieuwbouw/verbouw van stallen;
- Financieringsovereenkomst betreffende de verwerving van grond of nieuwbouw/verbouw van stallen;
- Natuurbeschermingswet vergunning (indien van toepassing);
- Ten aanzien van grond: koopovereenkomst(en), eigendomsbewijs, uittreksel(s) uit het kadaster;
- Pachtovereenkomst(en);
- Akte zakelijk gebruiksrecht, uittreksel(s) uit het kadaster;
- Overige bewijsstukken die u in dit kader van belang acht.
Indien van toepassing:
Om te kunnen beoordelen of het aannemelijk is dat er al voor 2 juli 2015 sprake was van biologische bedrijfsvoering of omschakeling naar een biologische wijze van produceren, zijn de volgende volledige en ondertekende bewijsstukken en gegevens nodig:
- Skal certificaat die ziet op het jaar 2015;
- Skal nummer;
- Verklaring dat uw bedrijf op 2 juli 2015 aan het omschakelen was naar een biologische bedrijfsvoering (indien van toepassing);
- Overige bewijsstukken die u in dit kader van belang acht.
Indiening verzoek
Stuur uw verzoek met motivatie (en bewijsstukken), voor zover nog niet eerder ingestuurd, zo spoedig mogelijk op naar de staatssecretaris van Economische Zaken, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag. Heeft u al een verzoek lopen, neem dan contact op met RVO voor nadere afstemming.
RVO dient binnen twee weken na indiening van het verzoek, inclusief alle benodigde bewijsstukken, een beslissing te nemen.
Rechtsbijstand
Heeft u een rechtsbijstandverzekering dan is het advies voor ondersteuning en advies met hen contact op te nemen.
Bezwaar tegen opgelegde heffingen periode 2
Is er in uw situatie, in combinatie met bovenstaande of anderszins, sprake van opgelegde heffingen waar u het niet mee eens bent, maak dan tijdig bezwaar binnen de gestelde termijn van zes weken, voor elke periode afzonderlijk. Verwijs daarbij naar een eventueel gedane aanvraag voor honorering als ‘knelgeval’, c.q. ‘lichte toets’.