De uitdrukking uit de titel is vaak van toepassing op ambitieuze trajecten. Het fosfaatreductieplan is zo’n ambitieus plan. Een plan van en voor de sector om bovenwettelijk de fosfaatproductie te reduceren tot onder het met Brussel afgesproken plafond. De doelstellingen waren groots, zeker gezien de hoge tijdsdruk. De resultaten overtreffen echter de verwachtingen; binnen een half jaar is de gewenste reductie behaald. Met name voor het voerspoor was het resultaat boven verwachting. Dit heeft het tekort van de stoppersregeling gecompenseerd. In het tweede half jaar ligt de uitdaging in het vasthouden van het resultaat.
Behoud derogatie van belang
Het fosfaatreductieplan heeft als doel om de derogatie voor Nederland te behouden, nu en in de toekomst. De derogatie die nodig is om het gras op behoefte te kunnen blijven bemesten. Door het behoud van derogatie zal de druk op de mestmarkt lager zijn en zullen duurzaamheidsdoelen als weidegang en biodiversiteit binnen handbereik liggen. Sommige melkveehouders vinden het offer wat hiervoor gebracht moet worden te hoog. Besef dat het behoud van de derogatie sterk bijdraagt aan het maatschappelijk draagvlak van onze mooie melkveehouderij. Zonder maatschappelijk draagvlak zullen de uitdagingen in de sector nog groter zijn.
Toekomstperspectief
Veel toekomstgerichte bedrijven hebben ingezet om meer melk te leveren. Hierdoor stijgt de landelijke melkplas en heeft het behoud van derogatie de grootste kans van slagen. De economische betekenis van de sector blijft op deze manier in stand. Het blijft spannend of en onder welke voorwaarden derogatie verleend wordt. De eerste onderhandelingen worden binnenkort opgestart.
Nog niet alle uitdagingen beslecht
De uitdagingen voor het behoud van derogatie zijn nog niet allemaal beslecht. We moeten vasthouden aan wat bereikt is. We mogen de laatste maanden van het jaar het behaalde resultaat niet uit onze handen laten glippen. Het lijkt er op dat geen enkele melkveehouder meer dan 12% zal krimpen. Vooral als het resultaat van het eerste half jaar doorzet, zullen de reductiepercentages zeer waarschijnlijk begrensd worden op 12%.
"Het advies van Rabobank is om alle recente vooruitgang niet voor niets te laten zijn."
Drie risico’s bij groei
Ergens is het te begrijpen dat individuele melkveehouders de gang naar de rechter hebben gemaakt. Al hebben de meeste procederende melkveehouders dieren afgevoerd en hiermee voldaan aan het fosfaatreductieplan. Bij een positieve uitspraak voor de procederende melkveehouder zal er mogelijk een geldelijk gewin zijn. Denk hierbij aan het niet betalen van boetes. Het gewin op korte termijn versus de visie op lange termijn versie blijft een afweging. Ondernemers die van plan zijn na de uitspraak meteen weer te gaan groeien, moeten zich bewust zijn van drie grote risico’s:
- het niet halen van derogatie, met alle gevolgen van dien
- de noodzaak tot aankoop van rechten in 2018, waarvan prijs en beschikbaarheid onzeker is
- onzekerheid door deze onzekerheid is ook betaalbaarheid van rechten onbekend
Laat de behaalde resultaten niet voor niets zijn
Het advies van de Rabobank is om alle recente vooruitgang niet voor niets te laten zijn en te wachten op wat 2018 gaat brengen. Al wegen de laatste loodjes zwaar; we staan klaar om het samen tot een goed einde te brengen.
Bron: Rabobank