Op KTC De Marke gaan de koeien op tijd op stal. Het melkvee krijgt dan dagelijks vers gras via zomerstalvoedering. Dit is een bewuste keuze om de nitraatuitspoeling te beperken. In de praktijk leidt het niet alleen tot een vermindering van uitspoeling van nitraat, maar ook tot een betere benutting van het herfstgras.
Zo rond half augustus, begin september gaan de melkkoeien naar binnen. "Dat doen we al jaren’’, zegt Zwier van der Vegte, bedrijfsleider op De Marke. Vanaf eind maart hebben de koeien al meer dan 1000 uur weidegang gehad. Binnen krijgen ze vers gras gevoerd op stal. "De keuze om de dieren vroeg op te stallen is ontstaan om de uitspoeling van nitraat in de herfst zoveel mogelijk te voorkomen’’, legt Van der Vegte uit. De stikstof uit de urine en mest worden in het najaar, met name op zandgrond niet goed benut, wat leidt tot uitspoeling van nitraat.
Zomerstalvoeren in de herfst
Overal in het land staat nog volop gras. Door dit gras vers te voeren wordt dit herfstgras optimaal benut. "De kwaliteit van het gras is prima’’, meent Van der Vegte. Het gras bevat nog veel eiwit en levert op De Marke een besparing op in de aankoop van soja. De koeien nemen hier dagelijks zo’n 5 kilogram droge stof uit vers gras op. De melkproductie is constant met goede gehalten. Het eiwitgehalte ligt nu zelfs boven 3,7 procent.
Deze aanpak bevalt goed, maar kost natuurlijk wel wat extra tijd en inspanning. Hier staat wel een betere benutting van herfstgras tegenover. Ondertussen hebben veel veehouders al hun kuilplaten vol, maar nog veel gras in de percelen staan. Ze weten vaak niet goed wat ze met het laatste gras moeten doen. Zomerstalvoeren kan dan een goed alternatief zijn. ''Op De Marke hebben we wel het voordeel dat we op droge zandgrond zitten en bijna altijd kunnen rijden. Het is namelijk wel belangrijk dat je het juiste materiaal gebruikt en geen structuurschade aanricht''.