De melkveehouders die dit jaar na de lichte toets zijn vrijgesteld van het fosfaatreductieplan krijgen niet automatisch extra fosfaatrechten in 2018. Je moet volgend jaar in ieder geval fosfaatrechten kopen, je inschrijven voor de knelgevallenregeling of procederen. Wanneer dat geen soelaas biedt zul je de veestapel moeten inkrimpen. Nu doorstomen in de melkproductie brengt risico’s met zich mee.
Opnieuw verzoek aanpassing referentie
Nederland moet in 2017 de fosfaatproductie terugbrengen naar het niveau dat is toegestaan voor het behoud van derogatie. Het jaar 2017 is een tussenjaar. Dat betekent dat 2018 op zichzelf staat. Was er in 2017 sprake van aanpassing van referentiegegevens, dan moet je in 2018 dus weer een verzoek tot aanpassing indienen. Niet-grondgebonden melkveehouders worden 8,3 procent gekort op de toegekende hoeveelheid fosfaatrechten in 2018. Waarschijnlijk gaat op 1 januari 2018 de regeling voor knelgevallen open, maar deze is slechts in een beperkt aantal situaties van toepassing.
Uitspraak hoger beroep fosfaatreductieplan
Het Gerechtshof in Den Haag doet op 31 oktober uitspraak over het fosfaatreductieplan in het hoger beroep van het ministerie van Economische Zaken.
Wat betekent dit voor jou? Als je als melkveehouder de lichte toets hebt doorstaan en daardoor niet aan het fosfaatreductieplan hoeft te voldoen, kun je tot deze datum doormelken zonder een heffing of bonus opgelegd te krijgen.
Geeft het Gerechtshof de melkveehouders gelijk, dan is het fosfaatreductieplan voor de betreffende veehouders buiten werking. Als de staatssecretaris gelijk krijgt, moeten melkveehouders met terugwerkende kracht alsnog heffingen betalen of bonussen ontvangen.
Heffing betalen?
Moet je heffing betalen? Dan wordt er gekeken hoeveel extra GVE’s je had ten opzichte van 2 juli 2015 (bij niet-grondgebonden bedrijven minus 4 procent). Over de 5 periodes betaal je met terugwerkende kracht een geldbedrag. Deze kosten kunnen oplopen tot 480 euro per GVE te veel maal 5 periodes. In totaal kun je dus wel duizenden euro’s kwijt zijn.
Aankoop extra fosfaatrechten
Wat te doen? Nu meer melken is niet altijd zinvol. Want dat betekent voor straks nog meer krimpen of extra fosfaatrechten aankopen. Reken je dus niet rijk als je de lichte toets hebt doorstaan en door kunt melken met de huidige veestapel, maar wees je bewust van de extra investering in 2018.
Bron: Countus