Dinsdag 5 december 2017 heeft een afvaardiging van Innovatief uit de knel samen met een aantal medestanders de navolgende petitie aangeboden aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en een groot aantal 2e Kamerleden. Het gaat om een groep van acht melkveehouders van actiegroep "Innovatief uit de Knel" IudK en andere melkveehouders die grote problemen hebben door de invoering van het stelsel van fosfaatrechten. Ca. 700 toekomstgerichte bedrijven hebben hetzelfde probleem.
De groep ‘ Roseboom’ en de regionale netwerken uit Oost en Noord Nederland ondersteunen de inhoud van deze petitie.
Toekomstgerichte bedrijfsontwikkeling met steun van overheid
Allen hebben een nieuwe duurzame, milieuvriendelijke en diervriendelijke melkveestal gebouwd in 2014/2015 of waren aan het bouwen. De plannen voor de bouw (aanvraag vergunningen, financiering, tekening etc.) zijn reeds gestart in 2010-2012. Veelal gestimuleerd door de Nederlandse en Europese overheid door middel van IDS subsidie (Integrale Duurzame Stalsystemen). De stallen voldoen aan de MDV (Maatlat Duurzame Veehouderij). Zelfs 7 stallen van leden van IudK hebben een Proefstalstatus waarbij de overheid afspraken heeft gemaakt met de veehouder over het uittesten van een innovatie in een volle stal. Alle benodigde vergunningen zijn aanwezig. De bedrijven voldoen uiteraard aan de Wet grondgebonden groei melkveehouderij welke 1 januari 2018 officieel van kracht wordt. Deze bedrijven zijn de bedrijven van de toekomst; een innovatieve duurzame stal met max. aandacht voor maatschappelijke wensen en ook niet onbelangrijk, en zeker niet meer vanzelfsprekend, een bedrijfsopvolger die zich aandient. Iets om zuinig op te zijn wetende dat op slechts 4% van de bedrijven de ondernemer jonger is dan 35 jaar.
Onrendabele investering door wetswijziging
Op 2 juli 2015 werd het stelsel van fosfaatrechten afgekondigd. Voornoemde bedrijven waren toen aan het bouwen, of hadden de stal toen nog maar halfvol met melkkoeien. Omdat zij de financieringsverplichtingen aangegaan zijn gebaseerd op de melkopbrengst van een volle stal komen zij nu ernstig in de problemen. In de nu voorgestelde wet wordt helemaal voorbij gegaan aan bedrijven die flink geïnvesteerd hebben in een duurzame toekomst en reeds jaren terug onomkeerbare verplichtingen zijn aangegaan. Hun levenswerk na generaties lang boeren gaat in rook op. De wet voorziet niet in een adequate knelgevallenregeling voor deze ca. 700 bedrijven.
IuDK vraagt daarom aan de tweede kamer het volgende: is het rechtmatig dat bovengenoemde bedrijven nu door overheidsingrijpen hun toekomst ontnomen wordt?
Het ministerie van LNV schrijft op haar website dat ze boeren, tuinders en vissers perspectief wil bieden. Dit om de internationale koppositie te verstevigen en om tegelijkertijd de economische positie van boeren te verbeteren.
Om deze landbouwvisie in de praktijk waar te kunnen maken rondom het stelsel van fosfaatrechten, geeft de IuDK de tweede kamer een 7-tal aanbevelingen:
- Bespreek in Brussel een correctie op het fosfaatplafond met de geëxporteerde fosfaat naar fosfaat-arme gebieden. Deze ruimte kan worden gebruikt om de knelgevallen tegemoet te komen zonder dat de sector meer hoeft te worden gekort.
- Laat een eenmalige omwisseling toe van varkensfosfaat naar melkveefosfaat. Deze tijdelijke ontschotting voorziet in een warme sanering voor de stoppende varkenshouders en een mogelijkheid om de knelgevallen in de melkveehouderij tegemoet te komen.
- Maak interne saldering van fosfaat op bedrijfsniveau mogelijk waarbij het saneren van een varkenstak mogelijkheden geeft de melkveehouderij te optimaliseren.
- Zorg voor maatwerk (bij hen welke door de rechter buiten de Regeling Fosfaatreductie 2017 waren gesteld) met betrekking tot de heffingen verschuldigd over 2017. Onderhavige knelgevallen struikelen anders over hun liquiditeitstekort voordat hun een structurele oplossing kan worden aangeboden.
- Voorzie een regeling voor bedrijven met een nieuwe stal in aanbouw op 2 juli 2015 (ook voor hen welke op dat moment nog geen melk leverden, dus starter waren).
- Indien er afroming bij fosfaatrechten gaat plaatsvinden, zet dat in voor een knelgevallenregeling (omdat we door de Regeling Fosfaatreductie al onder her plafond zijn).
- Lease van fosfaatrechten kan uitkomst bieden voor knelgevallen om in 2018 niet al te struikelen. Leaserechten zullen niet beschikbaar komen als dit jaar op jaar 10% korting oplevert. De korting achterwege laten of hooguit 1 maal toepassen.
Bron: IuDK