De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) heeft bordjes met het verzoek aan hondeneigenaren om hun dieren niet in de weiden te laten lopen. De bordjes kunnen bij de weiden worden opgehangen. De bordjes, voorzien van informatie over de parasiet Neospora caninum, zijn bedoeld om verspreiding hiervan onder rundvee te beperken.
Neospora: wie kent het niet? In de agrarische wereld is dit een algemeen bekend fenomeen. En eentje die men liever niet ziet op het eigen bedrijf. Neospora kan de nodige schade berokkenen op melkveebedrijven. Eén van de mogelijke risico's voor de verspreiding van deze parasiet zijn (loslopende) honden. Onlangs heeft melkveebedrijf.nl hier een artikel over geschreven. Klik hier voor het artikel 'Mag een hond loslopen in een weiland?'
Wat is Neospora?
Neospora is een parasiet die bij koeien de belangrijkste oorzaak is van abortus, en daarnaast afname van de melkgift veroorzaakt. Een rund dat eenmaal is besmet met Neospora kan niet worden genezen, en moet doorgaans uiteindelijk voortijdig worden geslacht. De financiële schade voor een bedrijf kan in de duizenden euro’s per jaar lopen. Omdat behandeling van met Neospora besmette koeien niet mogelijk is, is preventie de enige mogelijkheid om Neospora terug te dringen.
De ziekte wordt verspreid door honden
De ontlasting die honden in de wei achterlaten kan met Neospora zijn besmet, en is daarmee een risico voor de koeien. De melkveehouders vragen daarom aan de hondenbezitters hun hond aan te lijnen wanneer zij in het landelijk gebied wandelen, en de hond in geen geval (los of aangelijnd) in een weiland uit te laten. Ook niet in weilanden waar geen koeien lopen, want ook gemaaid en ingekuild gras kan een besmettingsbron zijn. Als een hond daar toch per ongeluk ontlasting heeft gedeponeerd, wordt de hondenbezitter vriendelijk maar dringend verzocht dit zelf op te ruimen.
Honden spelen dus een belangrijke rol bij de overdracht van Neospora. Een hond raakt besmet wanneer hij in contact is geweest met een verworpen vrucht of nageboorte. De hond scheidt de parasiet uit met de ontlasting. De hond heeft geen last van de parasiet, dus doorgaans is niet bekend dat een hond drager van de ziekte is. Ook de hond kan trouwens niet behandeld worden voor een Neosporabesmetting.
De belangrijkste manier om besmetting van de koe te voorkomen, is dus ervoor te zorgen dat honden nooit in stallen of weilanden komen, en er al helemaal niet hun behoefte doen of bijvoorbeeld placentaresten opeten.
Wilt u graag deze bordjes bestellen?
Indien u graag deze informatiebordjes wilt bestellen, dan kan dat bij de NMV. De prijs is € 4,50 per stuk.
De totale verzendkosten zijn € 4,15 (tarief 2018). Bij grote bestelde aantallen worden de pakketkosten van PostNL aangehouden.
Als u deze bordjes wilt bestellen kan dat door een e-mail te sturen naar info@nmv.nu. Vermeldt hierbij uw naam, adres en het aantal bordjes. U kunt ook telefonisch contact opnemen d.m.v. het nummer: 06 213 22 313