Ongetwijfeld iedere melkveehouder weet het: Als er ingekuild gaat worden is het van belang om hier de nodige aandacht aan te geven. Inkuilen is 'niet zomaar' even gras maaien, inkuilen en de kuil vervolgens afdekken om van de winter weer te kunnen gaan voeren. Met inkuilen bent u bezig met een specifiek en een belangrijk element in uw bedrijfsvoering: namelijk het aanleggen van een kwalitatieve en hoogstaand ruwvoerproduct wat uw koeien graag eten.
Het is enig vakwerk om tijdens het inkuilen een mooi product van het land naar huis te kunnen halen en mooi aan de bult te krijgen. Maar daarmee bent u er nog niet. Zodra het plastic over de kuil zit begint het concerveringsproces. Een proces dat het verschil kan maken tussen een smakelijke en goede kuil en een slechtere. Als het product te nat of juist te droog in de kuil is gekomen kan er broei en schimmelvorming gaan optreden, met alle nadelige gevolgen van dien. Om de kans hierop zoveel mogelijk te beperken bestaat er de mogelijkheid om tijdens het inkuilen een inkuilmiddel toe te passen. In een poll op melkveebedrijf.nl hebben wij u gevraagd of u als melkveehouder hier gebruik van maakt.
Toepassen van een inkuilmiddel
Een ruime meerderheid (80%) van de respondenten heeft aangegeven wel eens gebruik te maken van een inkuilmiddel. Van deze groep gaf het overgrote deel (44%) aan dit altijd te doen. De belangrijkste redenen die hiervoor genoemd worden zijn het zorgen voor een snellere conservering van de kuil, een kuil die minder broeigevoelig wordt en het verhogen van de voederwaarde. Kort samengevat geeft deze groep met een scala aan verschillende motivaties aan dat het gebruiken van een inkuilmiddel de totale conservering van de graskuil ten goede komt om vervolgens in de winter de koeien van een smakelijke kuil te kunnen voorzien. Dit met gevolg dat de ruwvoeropname wordt verhoogd.
Het andere deel (36%) van deze 80 procent gaf aan met enige regelmaat een inkuilmiddel toe te passen. De voornaamste reden die deze groep vermeldde was het behouden van de (ruw)voerkwaliteit. Deze beweegreden komt daarmee overeen met wat de meerderheid van 44% ook aangaf. Een enkeling heeft aangegeven af en toe gebruik te maken van een inkuilmiddel, en dan voornamelijk om het boterzuur in de kuil te verminderen. Maar aan de werking hiervan werd getwijfeld.
Geen gebruik van een inkuilmiddel
Er zijn echter ook melkveehouders die geen gebruik maken van een inkuilmiddel. Van de respondenten heeft 19 procent aangegeven nooit gebruik te maken van een inkuilmiddel.
Conclusie
Vanuit de respondenten die de Poll 'Maakt bij het inkuilen van gras gebruik van een inkuilmiddel?' hebben ingevuld heeft ruim drie kwart (80%) aangegeven wel eens gebruik te maken van een inkuilmiddel. Met name de werking met betrekking tot de kuilconservering, een lagere broeigevoeligheid en uiteindelijk een hogere voederwaarde in het ruwvoer voor de koeien bleken in deze groep de grootste motivatiepunten. Een aanzienlijk kleiner deel (19%) maakt er geen gebuik van.
Leest u nu dit artikel maar heeft u de poll nog niet ingevuld? Doe dat dan nu alsnog!