In Nederland is derogatie van groot belang. Het heeft de grootste groep gebruikers en het grootste areaal ingetekend. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer landen en regio’s die afgezien hebben van derogatie en de komende jaren zullen er nog meer landen deze afwijking op de bemestingsnorm verlaten. De aanstaande Brexit en het gebrek aan noodzaak zijn daarbij de voornaamste aanjagers. Dat maakt het voor Nederland uitdagender om haar zaak te bepleiten.
Wie de herkomst van het huidige gemeenschappelijk landbouwbeleid wil leren kennen, moet weten hoe het huidige beleid is ontstaan. Met de Tweede Het woord derogatie is de afgelopen 3 jaar in de melkveehouderij waarschijnlijk het meest gebruikt. In oktober 2016 werd duidelijk dat het beoogde fosfaatrechtenstelsel niet op Brusselse goedkeuring kon rekenen. De melkveesector moest in 2017 voldoen aan het opgelegde fosfaatplafond als voorwaarde voor derogatiebehoud in 2017 en uitzicht op een nieuwe derogatie voor de periode 2018-2021.
Dankzij het fosfaatreductieplan wist Nederland zich weer in de gunst van Brussel te werken en werd de derogatie van 2017 veiliggesteld. Nederland ging vervolgens de onderhandeling in met een nieuw nitraatactieplan. LTO zette in op gewasderogatie, zoals 300 kg N uit dierlijke mest, maar in het voorstel van het Nitraatcomité is daar nog geen ruimte voor. Wie kijkt naar de andere landen met een derogatiebeschikking en de problematische historie van Nederland met de derogatievoorwaarden, kan daar nauwelijks verbaasd over zijn.
6 landen, 7 beschikkingen
Nederland is niet het enige land dat een beroep doet op een hogere bemestingsnorm dan de EU-brede 170 kilogram N per hectare. Sinds 2006 hebben verschillende landen aanspraak gemaakt op deze uitzonderingspositie. In het recente verleden zijn er 7 beschikkingen afgegeven voor derogatie in 6 landen. Naast Nederland hebben Ierland, Italië, Denemarken, België (enkel Vlaanderen) en het Verenigd Koninkrijk (twee beschikkingen, één voor Noord-Ierland en één voor Engeland, Schotland en Wales) op dit moment het recht van derogatie verworven. Eerder maakten ook Oostenrijk en Duitsland gebruik van derogatie. Duitsland verloor in 2013 zijn recht op derogatie, omdat……
Wilt u verder lezen? open hier het online magazine OF vraag hier een proefnummer aan of sluit direct een abonnement af!