De Nederlandse melkaanvoer daalde in april (-1,7%) voor de derde maand op rij. Nadat eerder met name weersomstandigheden de productie remden, lijkt nu vooral het fosfaatrechtenstelsel hierbij een rol te spelen. De cumulatieve melkaanvoer tot en met april lag door deze daling per saldo 1,3% onder het niveau van vorig jaar.
Ook in de rest van de EU ondervond de melkaanvoer hinder van de kou. In maart nam de productie nog maar licht toe, met bijna 1%. In een aantal belangrijke zuivellanden (Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk) was zelfs sprake van een afname. Daarmee lijkt de periode van forse groei, ingezet vanaf de tweede helft van 2017, voorbij te zijn. Buiten Europa is er nog grotendeels sprake van groei. In de eerste drie maanden van 2018 nam de melkaanvoer in de belangrijke zuivel exporterende landen Argentinië, Australië, Uruguay en de Verenigde Staten toe. In de Verenigde Staten nam het groeitempo wel af, met een volumetoename van minder dan 1% in april.
De Nieuw-Zeelandse melkaanvoer groeide in april met bijna 3%, daarmee herstellend van de krimp wegens ongunstige weersomstandigheden in de vier maanden daarvoor. Sinds Pasen is de boternotering sterk gestegen. Eind mei passeerde de notering de grens van € 600,- per 100 kg. Deze stijging werd veroorzaakt door een goede vraag en een relatief lage beschikbaarheid van boter als gevolg van beperkte productie en lage voorraadniveaus. Tegelijk lijkt het dieptepunt in de markt voor mager melkpoeder gepasseerd te zijn. Ondanks het vrijkomen van relatief grote hoeveelheden interventiepoeder heeft de notering sinds eind april een forse stap omhoog gemaakt.
Dit lijkt een indicatie te zijn dat er momenteel weinig vers product beschikbaar is door de wat tegenvallende melkproductie in met name februari en maart. Bovendien loopt de export nog altijd goed, waardoor geproduceerd poeder makkelijk kan worden afgezet. Hoewel er sprake is van een rustige markt, heeft ook de notering van vol melkpoeder sinds begin april de weg omhoog gevonden. Daarbij trekt met name het hogere prijsniveau van melkvet de prijs omhoog.