Na de succesvolle edities van de afgelopen twee jaar, organiseerden de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi), Belgian Feed Association (BFA) en Feed Design Lab (FDL) op donderdagmiddag 7 juni 2018 jongstleden opnieuw een zeer geslaagd en interactief jongerencongres.
Het congres ging van start met een korte introductie door de voorzitter van de Young Feed Professionals, Annemarije van Hoek. Vervolgens nam Gerrianne Jansen (Agri Food Academy) de taak als dagvoorzitter uitstekend op zich. Het publiek van meer dan honderd jongeren werd aan elkaar voorgesteld en een grote verscheidenheid van beroepen zowel uit Nederland als België bleek vertegenwoordigd: erfbetreders, mensen uit productie, nutritie, handel, onderzoek, beleid en zelfs machinebouwers waren van de partij. De dagvoorzitter sprak de aanwezigen aan over de voor- en nadelen van personalized feeding voor de diervoedersector. Ook met behulp van een gezamenlijke WhatsApp-groep werden verschillende meningen duidelijk. Het thema precisievoeding werd eerst geschetst door twee sprekers die het topic elk op hun manier belichtte.
Toekomst van precisievoeding
Naast het lectoraat bij Aeres Hogeschool, is Laura Star senior onderzoeker bij Schothorst Feed Research met als specialisatie pluimveevoeding. Met haar presentatie verhelderde ze waarom precisievoeding een hot topic is, terwijl het eigenlijk al meer dan honderd jaar bestaat. Er is een groeiende bewustwording omtrent het verspillen van grondstoffen en nutriënten. Wanneer de juiste hoeveelheid en samenstelling kan gegeven worden aan een dier, zal dat leiden tot betere benutting, conversie, verminderen van uitscheiding en zelfs financiële voordelen. Met onderzoeksresultaten en uitspraken als “Hens are typically fed phosphor levels nearly twice what is required”, probeerde Laura het publiek duidelijk te maken hoe groot de ruimte voor verbetering is. Laura heeft een droom: “Elke kip een chip!”. Maar om deze droom op een kost-effectieve manier te realiseren, moet er nog veel gebeuren, waarbij iedereen uit de diervoerindustrie zijn rol zal hebben.
Big data in de diervoedersector
Jan Vervloesem benadert het topic vanuit een zeer toegepast perspectief. Hij is werkzaam bij Porphyrio, een Belgisch bedrijf met de slogan ‘Turning data into profit’. Porphyrio biedt zelf geen voeders aan, maar ontwikkelt tools op basis van zelflerende algoritmes, om personalized feeding mogelijk te maken. Jan benadrukte dat de volledige keten beschreven moet worden, van diervoer tot mest, om optimalisatie te kunnen realiseren. Voor pluimvee zijn zelfs meer dan 5000 parameters bekend die een mogelijke rol kunnen spelen om de juiste algoritmes te creëren waarmee vervolgens voorspellingen kunnen worden gemaakt. Deze voorspellingen zijn volgens Jan essentieel, want “Als je kijkt naar het verleden ben je met precisievoeding te laat, want dan is het voorbij”. Hij illustreerde met voorbeelden hoe gegevens fout kunnen geïnterpreteerd worden en dat gewoonweg statistiek toepassen niet correct is voor biologische, tijdsgebonden processen.
Debat
Tijdens de presentaties kwamen er al verschillende meningen naar boven. Van praktische vragen over de stalinrichting en stockage, tot filosofische vragen als “In hoe verre kunnen we het dier zelf de verantwoordelijk geven om voer te kiezen?”. Daaropvolgend presenteerde de dagvoorzitter enkele stellingen waarop het publiek kon reageren. Een duidelijke meerderheid was het niets eens met “Personalized feeding is alleen weggelegd voor de koplopers”, terwijl het publiek gelijk verdeeld was over de uitspraak “Personalized feeding is de sleutel van behoud van de Nederlandse en Vlaamse veehouderij”. Het debat heeft absoluut aangezet tot stof tot nadenken, dat werd wel duidelijk op de gezellige netwerkborrel nadien.
Bron: Nevedi