Hoofdzakelijk, als gevolg van het fosfaatrechtenstelsel en de generieke korting, is de Nederlandse melkproductie over de eerste vijf maanden van 2018 met 1,4% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Gedurende de maanden april en mei was er sprake van een melkproductie daling van 1,7% en 1,5%. De Rabobank verwacht dat de melkproductie over geheel 2018 circa 2,0% lager zal eindigen.
Fosfaatplan cruciaal
Sinds begin dit jaar hebben we te maken met fosfaatrechten. Nu het eerste half jaar nagenoeg achter ons ligt, komen we aan op een cruciaal moment. Wanneer in de tweede helft van het jaar te veel vee gehouden wordt, betekent later in het jaar mogelijk veel vee afvoer. Het is voor melkveehouders daarom belangrijk om te bedenken hoeveel vee zij het komend jaar willen houden en na te gaan wat hun rechten zijn. Wellicht zijn er voldoende rechten middels de ontvangen beschikking van de RVO. Zo niet, dan kunnen kopen, leasen of samenwerkingen oplossingen zijn voor het onderliggende vraagstuk.
De knelgevallenregeling is zeer beperkt vastgesteld. Als Rabobank zijn we in gesprek om met bedrijven die een mismatch hebben in stalcapaciteit, ten opzichte van fosfaatrechten, continuïteit te bieden. Dit kan op verschillende manieren. Fosfaatrechten aankopen, niets doen of samen 2018 overbruggen om in 2019 weer opnieuw de balans op te maken.
De uitdaging voor veehouders is groot
Deze processen zijn niet eenvoudig. Soms moet het doel waar jaren hard aan is gewerkt bijgesteld worden. Veel van deze mogelijkheden zijn ingrijpend. Onze accountmanagers staan klaar om betrokken te worden bij het bespreken van mogelijkheden en gemaakte berekeningen. Samen komen we tot de beste oplossingen. Ook het financieren van fosfaatrechten behoort tot de mogelijkheden. Al zorgt het huidige prijsniveau er wel voor dat bij veel bedrijven de rendementen van de laatste kilogram melk tegenvallen. Per bedrijf moet daarom bekeken worden welke strategie het beste gevolgd kan worden.
Liquiditeit: stabiliteit creëert rust
De liquiditeit van het gemiddelde Nederlandse melkveebedrijf is door de actuele melkprijzen relatief stabiel. Zoals het er nu uit ziet hoeven we ons nu niet op te maken voor een fors prijsdal. De eerste tekenen van omslag en stijging zijn daar. Met vertrouwen kijken we naar de rest van het jaar. Hoewel we in dure maanden zitten van insteek voor maisteelt en oogst van de eerste twee snedes gras is de prijs geen spelbreker in de liquiditeitsontwikkeling. Het betalen van een post belasting over het jaar 2017 kan dit wel zijn. Daarnaast blijft de afweging of een investering uit eigen cashflow, lease of bancair gefinancierd kan worden belangrijk. Liquiditeitsmanagement is bij elk prijsniveau een onderdeel van professioneel ondernemerschap.
Ruwvoervoorraden melkveebedrijven
De eerste twee snedes van de grasoogst zijn in de meeste delen van Nederland onder uitstekende omstandigheden in de kuil gekomen. Dit zorgt voor een goede basis onder de ruwvoervoorraad, welke op de meeste melkveebedrijven nog ruim waren. De voorraad en geoogst voer in 2018 zorgen voor een mooie basis in dit ruwvoerjaar. Een ruime ruwvoervoorraad in combinatie met het optimaal benutten van eigen ruwvoer is ook een vorm van een buffer opbouwen. Blijvend aandacht schenken om niet zo hard mogelijk maar zo economisch mogelijk te melken.